Noel Bernard, mentorul meu – Presshub

analize

Noel Bernard

Invitat la Gala Mentor, organizata la Cluj-Napoca de Fundatia pentru Comunitate, Neculai Constantin Munteanu a dezvaluit publicului clujean cine a fost sfatuitorul, mentorul, protectorul care l-a transformat in una din vocile celebre ale Europei Libere.

Generatii de romani isi amintesc de salutul cu care isi incheia magistralele analize:„S-auzim numai de bine!”.

In mai 1980, pe cand aveam aproape 39 de ani si un viitor mai degraba incert, am primit un telefon de la Noel Bernard, directorul sectiei romane a postului de Radio Europa Libera. Din acel moment, viata mea a intrat pe un alt fagas si omul de la capatul firului avea sa devina si directorul meu. Mai mult decat directorul, mentorul meu.

Pe scurt, avea nevoie urgenta de un redactor pentru „Actualitatea Romaneasca”, n-as vrea sa incerc? As fi spus „da” imediat, insa in lumea noua in care intrasem un raspuns pripit ar fi fost o proba de neseriozitate.

Am spus „da” dupa 24 de ore de chibzuinta. Adevarul este ca, dupa formalitatile anevoioase de obtinere a azilului politic, stiam ca ziarist nu voi mai fi, nu vorbeam limba germana, iar eternitatea este facuta ca sa invete omul limba germana.

Care cred eu ca este misiunea Europei Libere?
In 15 mai 1980, am fost prezent la post si, inainte de a incepe, am avut o scurta discutie cu Noel Bernard. In esenta, pentru ca fusesem un ascultator avizat al Europei libere inca din tara, si fusesem, presupunea ca inteleg si stiu ce se cere de la mine.

Asa ca prea multe nu are a-mi spune. Apropo, care cred eu ca este misiunea Europei Libere? M-a intrebat.

„Caderea comunismului?”, m-am avantat eu patetic!

Nu! Rolul ei este informarea ascultatorilor de dupa cortina de fier cu tot ce se intampla in lume si in propria lor tara, acesta ar fi fost raspunsul corect.

Ce aveau sa faca cu aceasta informatie era o chestiune care-i privea doar pe ei, pe ascultatori. Formal, ne era strict interzis sa indemnam sau, si mai rau, sa incitam.

„Vei lucra la o emisiune la care ajung multe informatii neoficiale, greu de verificat. Nu le folosi daca nu esti sigur ca sunt adevarate. Asteapta pana ce le vei putea corobora si cu alte surse.

Si sa stii ca daca spui ca la Washington a plouat si de fapt a nins, este neplacut, dar nu este o nenorocire. Dar daca spui ca la Bucuresti a nins si de fapt a plouat, vei avea o problema de credibilitate. Nu numai a ta, ci si a postului.

Cantareste-ti bine cuvintele si nu uita – odata rostit la microfon, cuvantul nu mai poate fi luat inapoi!”, asta mi-a spus Noel Bernard.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: