externe

Noi aberatii ale Kremlinului: „Bombardamentul asupra Odesei nu reprezinta un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene”

Atacurile rusesti asupra portului ucrainean Odesa nu reprezinta un obstacol pentru exporturile de cereale ucrainene si pentru punerea in aplicare a acordului semnat sub egida ONU, a transmis luni Kremlinul, potrivit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Bombardamentele „vizeaza doar infrastructura militara. Acest lucru nu este deloc legat de infrastructura folosita pentru punerea in aplicare a acordului privind exporturile de cereale”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„De aceea, asta nu poate si nu ar trebui sa afecteze inceputul procesului de incarcare”, a adaugat el in cadrul briefing-ului sau telefonic zilnic cu presa.

Insa armata rusa a bombardat sambata chiar portul ucrainean Odesa, vital pentru comertul cu cereale ucrainene.

Aceste lovituri au survenit la o zi dupa semnarea unui acord in care sunt implicate Rusia, Ucraina, Turcia si ONU, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina cu scopul de a reduce riscul unei crize alimentare mondiale care se intrevede din cauza invaziei ruse.

Acordul semnat vineri la Istanbul prevede in special instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite circulatia in Marea Neagra a navelor comerciale si exportul a 20-25 de milioane de tone de cereale blocate in Ucraina.

Exportul de grau, porumb si floarea-soarelui din Ucraina se facea in proportie de 90% pe mare si in special prin Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagra, care concentra 60% din activitatea portuara a tarii.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lider rus, explicatie la Russia 1 TV pentru infrangeri: „Noi cand ne retragem, inseamna ca mergem inainte” – Video

Unul dintre liderii autoritatilor de ocupatie rusesti din Herson, Kirill Stremousov, a declarat pentru Russia…

O oră ago

O statuie a lui Hercule, veche de 2.000 de ani, a fost dezgropata in Grecia

O statuie romana a eroului mitologic grec Hercule a fost dezgropata in nordul Greciei, anuntat…

31 de minute ago

Giorgia Meloni i-a promis lui Zelenski ajutor militar si va merge in vizita la Kiev. Zelenski: „A fost o conversatie foarte substantiala”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu presedintele american Joe Biden despre situatia frontului, sprijinul…

3 ore ago

Armata ucraineana, la un pas de a recuceri orasul Herson. Opt orase au fost eliberate doar in ultimele 24 de ore

Armata ucraineana se apropie de Herson, singurul oras aflat sub control rusesc pe malul vestic…

O oră ago

Godina se gandeste sa demisioneze din Politie: „Eu cred ca merit mult mai mult. Toti pe care ii cunosc, in special la posturile de politie, cauta sa plece de acolo”

Politistul Marian Godina, incadrat la trupele de interventie, ia in considerare sa demisioneze din Politie.…

2 ore ago