externe

Noi bombardamente ale aviatiei Israelului in Gaza. Egiptul se implica, si-a deschis granita cu Gaza

Intr-a cincea noapte de ciocniri, aeronave israeliene au bombardat la primele ore ale zilei de sambata obiective din Gaza, iar militanti ai Hamas, care controleaza teritoriul, au raspuns lansand rachete in directia Israelului.

„Nu vom lasa aceasta teroare sa ramana fara raspuns”, a annunta sambata armata israeliana dupa ce o noua racheta a explodat pe teritoriul israelian. Un barbat a fost ucis in acest nou atac.

Serviciile de salvare palestiniene au anuntat sambata moartea in urma unui raid aerian israelian a zece membri ai aceleiasi familii, dintre care opt copii si doua femei, care se aflau intr-un imobil cu trei etaje in tabara de refugiati Al Shati.

„Copiii erau in siguranta in casa lor, nu aveau arme, nu au lansat rachete”, a povestit la spital tatal copiilor, Mohammad Abu Hatab, in timp ce liderul Hamas Ismail Haniyeh a denuntat intr-un comunicat „un masacru odios in tabara Al Shati”.

Armata israeliana a precizat la randul ei intr-un comunicat ca in cursul noptii au avut loc cel putin cinci raiduri in Fasia Gaza, una dintre tintele vizate fiind cartierul general al comandantului fortelor de securitate ale Hamas, Tawfiq Abu Naim.

Egiptul a anuntat sambata ca si-a deschis frontiera terestra cu Gaza si a trimis zece ambulante in enclava palestiniana pentru a evacua si trata in spitalele sale palestinieni raniti in bombardamentele israeliene, a indicat pentru France Presse o sursa medicala egipteana, citata de Agerpres.

Punctul de trecere de la Rafah dintre Egipt si Fasia Gaza este singurul punct de comunicare al teritoriului palestinian cu lumea care nu este controlat de Israel.

Ultimul bilant al autoritatilor palestiniene indica 139 de morti, intre care 39 de copii, si aproape 1000 de raniti in raidurile israeliene din Gaza, incepand de luni, iar statul evreu a anuntat moartea a noua israelieni, intre care un copil si un membru al armatei.

Sambata, Malaezia si Indonezia au cerut Consiliului de Securitate al ONU sa intervina pentru a opri actiunile Israelului din Gaza.

„Indemnam comunitatea internationala si in special Consiliul de Securitate al ONU sa actioneze pentru a pune capat tuturor formelor de violenta comise de Israel si a salva vietile palestinienilor”, a declarat presedintele indonezian Joko Widodo intr-un discurs televizat, dupa ce a discutat la telefon cu premierul malaezian Muhyiddin Yassin.

„Deocamdata, Consiliul de Securitate nu a formulat nicio declaratie cu privire la situatia curenta din Palestina din cauza opozitiei SUA”, a adaugat el, citat de Reuters.

Consiliul de Securitate al ONU va discuta public duminica evolutiile din Orientul Mijlociu. Forul celor 15 s-a reunit pe parcursul saptamanii in cadru privat pentru a analiza situatia, dar deocamdata nu s-a ajuns la un acord cu privire la o declaratie publica, mentioneaza Reuters, citand surse diplomatice.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: gaza israel

Recent Posts

BEC a respins candidatura lui Florin Calinescu la Parlamentul European. Partidul lui nu a strans suficiente semnaturi

Biroul Electoral Central a respins, marti, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unita (PDU) la…

7 ore ago

Italia adopta masuri pentru a permite activistilor anti-avort sa intre in clinicile in care se fac intreruperi de sarcina

Partidele italiene de opozitie au declarat ca drepturile femeilor din Italia au primit o lovitura…

14 ore ago

Rusia incearca sa faca din Gagauzia o noua „Transnistrie”. Acelasi scenariu ca in anii ‘90

Ce se intampla acum in Gagauzia ne aminteste de evenimentele din stanga Nistrului din anii…

7 ore ago

Carles Puigdemont spune ca partidul sau pro-independenta este aproape de a prelua controlul asupra regiunii catalane

Fostul presedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, care traieste in auto-exil de la incercarea esuata de…

14 ore ago

La Paris, flacara olimpica va trece pe la teatrul Bataclan si pe la Memorialul Shoah

In luna iunie, cand va ajunge la Paris, flacara olimpica va trece pe langa teatrul…

14 ore ago