NOI explicatii stiintifice: De ce CHELESC barbatii

life

Studiile arata ca trei din cinci barbati chelesc la un moment dat, intr-o mai mica sau mai mare masura. Dar cum se ajunge aici? Cercetatorii au gasit o explicatie care, desi nu ii va multumi pe cei cu chelie, cel putin le va arata ca nu sunt cu nimic vinovati pentru ca ii paraseste podoaba capilara.

Cauze hormonale, cauze genetice, alimentatie precara. Medicii au cautat intotdeauna sa justifice intr-un fel sau altul motivele pentru care multi barbati chelesc odata cu inaintarea in varsta. Independent.co.uk explica tipurile de chelie, dar si modul in care incepe parul sa dispara usor-usor.

Chelia care incepe de la tample. Acest gen de calvitie apare la majoritatea barbatilor inca odata cu trecerea de la adolescenta la maturitate. Mai putin de 5% dintre barbati isi pastreaza perfecta linia parului. In schimb, cei mai multi dezvolta o alopecie bitemporala vizibila.

chelie

Chelia in crestetul capului. E unul dintre tipurile des intalnite. Barbatii isi pierd parul din motul capului intr-o forma circulara.

chelie2

Chelia frontala. Alti barbati, in schimb, incep sa piarda o parte din podoaba capilara chiar din zona fruntii. Acest gen de calvitie este mai des intalnit la barbatii din zona Asiei, dar apare si in cazul a 75% dintre femei odata cu inaintarea in varsta.

chelie3

Un alt aspect interesant este modul in care se propaga calvitia de la un folicul la altul fara sa sara peste anumite zone. Efectul este aparitia unui triunghi care se extinde usor supre crestetul capului fara sa lase smocuri de par razlete. La fel se intampla si in varful capului.

par foliculi

Cercetatorii nu au identificat deocamdata vreo cauza chimica a instalarii cheliei. Ba chiar oamenii de stiinta au demonstrat ca daca parul aflat in proximitatea liniei cheliei este transplantat intr-o alta parte a corpului, el creste in continuare ca si cum ar fi fost la nivelul scalpului. Asta i-a facut pe specialisti sa ajunga la concluzia ca, la barbatii care chelesc, parul cazut este inlocuit treptat de fire de par din ce in ce mai rare si mai subtiri, in urma unui proces numit miniaturizare care este programat in ADN-ul foliculilor pilosi.

Parul de pe scalp este diferit de cel de pe orice alta parte a corpului. Acesta creste in foliculi care produc smocuri de cate doua pana la cinci fire de par care apar dintr-un singur por. Fiecare smoc are un fir de par de baza, care apare la scurt timp dupa nastere. Firele de par secundare se dezvolta in jurul varstei de 2-3 ani. Acesta este si motivul pentru care parul copiilor este rar si foarte moale, dar se indeseste si firele de par devin mai groase pe masura ce cresc.

Cand alopecia androgina se instaleaza, firele de par secundare sunt micsorate, iar foliculii pilosi afectati produc doar un singur fir de par in loc de smocuri. Si acela este cel de baza. Odata ce si acesta dispare, apare chelia. Dar volumul parului se poate reduce si cu 50% fara sa apara pete de chelie.

Cei mai multi cercetatori sunt de acord ca factorii genetici sunt cei care duc la pierderea parului. Studiile au aratat ca gemenii chelesc cam la aceeasi varsta. Din fericire, exista regiuni ale scalpului care nu sunt programate sa isi piarda parul si aici vorbim de zona din spate a capului. Pe acest tip de par se si bazeaza practic medicii care fac implant de par.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: