politica

Noi huiduieli si vociferari PSD in Parlament la desfiintarea Sectiei Speciale. Stelian Ion: „Este o rusine in privinta justitiei romane”

Parlamentarii PSD au huiduit si au vociferat, miercuri, in Camera Deputatilor in momentul in care ministrul Justitiei, Stelian Ion, a luat cuvantul inainte de votul la proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale.

„Este o rusine in privinta justitiei romane, privind retroactiv si vazand bilantul acestei sectii. Dincolo de cateva anchete targetate pe magistratii curajosi care au indraznit sa se ia de piept cu coruptia, nu avem niciun fel de rezultate. 6.000 de dosare sunt nesolutionate, sunt blocate. Este foarte important sa privim adevarul in fata.

Una dintre mizele principale ale infiintarii acestei sectii a fost ca printr-un sistem ingenios, dar parsiv, sa poate fi trase catre Sectia Speciala dosare de coruptie. Au existat asemenea exemple.

Oricare ar fi solutia legislativa, sa nu se atinga nimeni de competenta DNA, ar insemna sa nu avem incredere intr-o institutie importanta a statului.

Guvernul sustine varianta in forma originala, trimisa catre Parlament, este la latitudinea dvs. cum veti vota”, a declarat Stelian Ion in timp ce parlamentarii PSD vociferau.

Joia trecuta, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil proiectului privind desfiintarea SIIJ, adoptand si un amendament al deputatului minoritatilor nationale Ionel Stancu, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu avizul CSM.

Luni, presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca liberalii sustin proiectul in forma convenita in coalitia guvernamentala, iar formula adoptata in Comisia juridica este conform Constitutiei.

„Din punctul meu de vedere, forma adoptata in Comisia juridica este o forma dezbatuta si convenita la nivelul conducerii coalitiei si grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiintarea Sectiei speciale. De altfel, astazi am si luat decizia in Biroul Executiv sa mandatam grupurile parlamentare ale PNL sa voteze legea de desfiintare a Sectiei speciale”, a declarat Orban.

Si USR PLUS va sustine aceasta varianta, vicepremierul Dan Barna, copresedinte al aliantei, afirmand, luni, ca modificarea adusa in Comisia juridica a Camerei Deputatilor proiectului reprezinta „un compromis mai mic” decat necesitatea majora de desfiintare a SIIJ.

Pe de alta parte, presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat ca social-democratii vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, considerand ca amendamentul adoptat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor este neconstitutional.

„Ne mentinem punctul de vedere – vom ataca la Curtea Constitutionala acest proiect cu sau fara acel amendament, pe care eu il consider neconstitutional”, a explicat Ciolacu.

Prim-ministrul Florin Citu a declarat ca isi doreste in continuare ca proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie sa fie adoptat de catre Parlament intr-o forma apropiata celei aprobate de Guvern si ca se va incerca o modificare in acest sens, in timpul dezbaterilor din Senat.

Camera Deputatilor este primul for legislativ sesizat cu acest proiect. Senatul este Camera decizionala.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Sapte perchezitii DNA la Complexul Energetic Oltenia intr-un dosar de coruptie. Sunt patru suspecti

DNA efectueaza joi sapte perchezitii la CEO Oltenia intr-un dosar de coruptie. Sunt patru suspecti,…

44 de minute ago

S-a prabusit o strada din Prahova chiar in fata Politiei. Primarul da vina pe galeriile subterane de exploatare a sarii

O parte a strazii 23 August din orasul Slanic Prahova s-a surpat chiar in fata…

11 minute ago

Instructor de yoga din Bucuresti, luat de mascati pentru viol si trafic de persoane. A obtinut 1,4 milioane lei fortand fete sa faca videochat – Video

Un instructor de yoga din Capitala, autointitulat „maestru spiritual”, este acuzat de trafic de persoane…

2 ore ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez isi intrerupe atributiile publice, in timp ce sotia sa este anchetata

Premierul spaniol Pedro Sanchez si-a suspendat atributiile publice pentru a se „opri si a reflecta”…

3 ore ago

Masinile electrice trebuie sa fie mai ieftine in Europa pentru a fi atinse obiectivele de emisii nete zero, subliniaza Curtea de Conturi Europeana

Vehiculele electrice europene sunt inaccesibile pentru un numar mare de europeni, a declarat organismul de…

20 de minute ago

Fosta presedinta a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, acuza ca unele proteste pro-palestiniene din SUA au „o tenta ruseasca”

Fosta presedinta a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a sugerat ca unele proteste pro-palestiniene, in special…

49 de minute ago