Noi imagini cu Hu Jintao din timpul congresului PCC. Fostul lider chinez avea o discutie contradictorie cu vecinul de scaun in legatura cu documentele oficiale

externe

Noi imagini ale Channel News Asia prezinta momentele de dinaintea scoaterii din sala congresului a fostului lider al Chinei, Hu Jintao, informeaza The Guardian.

Plecarea aparent fortata a lui Hu de pe scena celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez (PCC) a fost un moment rar in cadrul unui spectacol atent pus la punct.

Filmarea, lansata la doua zile dupa incident, surprinde aproximativ un minut din incident, inainte ca un oficial sa soseasca pentru a-l escorta pe Hu.

Hu, care are 79 de ani, a demisionat din functia de sef al partidului in urma cu 10 ani.

Agentia oficiala de stiri Xinhua a raportat ca iesirea neasteptata a lui Hu a fost din cauza faptului ca fostul lider chinez nu se simtea bine.

Informatia nu a oprit speculatiile ca ceea ce parea o inlaturare fortata – Hu parea confuz si ca nu dorea sa-si paraseasca locul – a fost un fel de joc de putere politic al succesorului sau, Xi Jinping.

Incidentul nu a fost difuzat in China, iar numele lui Hu a fost efectiv sters de pe internetul intern. Numele fiului lui Hu, Hu Haifeng, a fost, de asemenea, blocat de cenzorii chinezi, starnind intrebari despre daca a existat un fel de disputa la nivel inalt cu privire la pozitia sa in PCC.

Imaginile incep cu vecinul lui Hu pe podiumul de la Marea Sala a Poporului, Li Zhanshu, luand un document din mana lui Hu si asezandu-l la loc sub o coperta rosie, asa cum aveau si ceilalti lideri chinezi, in timp ce vorbeste cu Hu.

Initial lasa hartii in fata fostului lider, care pare confuz. Apoi, aparent ingrijorat ca Hu va incerca sa ia din nou documentul, Li le trage spre el si isi tine mana pe ele.

Xi arunca o privire spre partea laterala a scenei. Un consilier se apropie si vorbesc pentru scurt timp.

Li continua sa vorbeasca cu Hu, in timp ce Xi priveste pasiv inainte. Tanarul consilier care in curand il va scoate pe Hu din sala, vorbeste scurt cu cei doi lideri, apoi merge sa vorbeasca putin mai mult cu Xi.

In acest moment, filmarea ajunge la imaginile difuzate anterior de alte posturi. Consilierul il ajuta pe Hu sa se ridice de pe scaun.

Cand este ridicat, Hu incearca sa ia si notele lui Xi Jinping, care se aflau intre ei pe masa. Xi intinde mana peste hartii.
Oricare ar fi motivul, plecarea publica a lui Hu Jintao – deoarece jurnalistii au fost lasati sa filmeze sesiunea de dimineata – a fost umilitoare si a avut o greutate simbolica.

Celalalt fost lider al Chinei in viata, Jiang Zemin, are acum 96 de ani si nu a participat la cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist Chinez.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: