Noi indicatii pentru Toader, daca vrea sa ramana in Guvern: Sa gasim modalitatile prin care legal sa constrangem Procuratura

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, marti, ca ministrul Tudorel Toader stie ca are sprijin politic pentru pentru a elabora si prezenta in Guvern actele normative pentru a reveni la o Justitie „corecta”.

„Nu cred ca exista niciun blocaj. Din punctul meu de vedere, eu nu vad un blocaj. Ministrul stie ca are acest sprijin politic pentru a elabora si a prezenta in Guvern aceste acte normative si sunt convins ca si doamna prim-ministru ii acorda sprijin in acest sens, dar nu am discutat cu domnul ministru Toader de peste zece zile, nu stiu care e stadiul”, a precizat Tariceanu, la Senat, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca este adeptul ideii ca in Romania nu se poate vorbi de o Justitie corecta atata vreme cat „nu sunt curmate” practici pe care Curtea Constitutionala le-a sanctionat prin deciziile ei.

„Aceste practici trebuie curmate, trebuie sa revenim la o Justitie care este cu adevarat independenta, care nu are legatura cu serviciile secrete, care nu functioneaza in detrimentul, pana la urma, justitiabilului, cetateanului. Toata ziua se vorbeste de statul de drept, eu nu am auzit in alta tara europeana, democrata, de asemenea tehnici, practici de legiferare pe langa lege, nu am auzit.

Trebuie sa punem punct la chestiunea aceasta, in pofida unora care au naivitatea sa creada ca in Romania singurul lucru care trebuie sa ne preocupe este sa functioneze bine Procuratura. Eu cred ca trebuie sa functioneze foarte bine Procuratura, dar Procuratura are si ea obligatia sa respecte Constitutia si legile. Daca Procuratura nu intelege acest lucru, putem sa gasim modalitatile prin care legal sa aiba constrangeri sau explicatii mai clare de cum sa functioneze”, a afirmat presedintele Senatului.

Potrivit lui Tariceanu, pentru ministrul Justitiei reforma e o sarcina „grea”, pentru ca „repunerea in normalitate a Justitiei din Romania, revenirea la respectarea normelor constitutionale, revenirea la respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor la Justitie, la a avea dreptul la o Justitie corecta nu e o sarcina usoara, iar sistemul, cum ii place sa se autodefineasca, vrea sa-si pastreze parghiile pe care le-a folosit in trecut: ilegale, neconstitutionale, de stat in stat si pana la urma de a face din Justitie un instrument de lupta politica”.

Intrebat daca ar trebui sa aiba loc o sedinta a coalitiei de guvernare in care ministrul Justitiei sa prezinte toate aceste acte normative, liderul ALDE a spus ca Toader si-a asumat aceste lucruri.

„Nu e vorba ca-si doresc social-democratii, eu cred ca ministrul si-a asumat aceste lucruri pe care doreste sa le faca si cred ca le face, numai ca probabil munca pe care o presupune in spate, echipele de experti ale ministerului au nevoie de ceva timp sa termine cu elaborarea tuturor acestor propuneri de acte normative”, a explicat Calin Popescu-Tariceanu.

El a precizat ca nu si-a schimbat parerea in ceea ce priveste prestatia ministrului Justitiei, iar criticile care i se aduc acestuia demonstreaza ca „face ceva bine”.

„Nu mi-am schimbat parerea de o saptamana, am mai fost intrebat de acest subiect, iar criticile care i se aduc ministrului ma bucura ca vin din toate partile. Daca ii deranjeaza pe asa de multi, probabil ca face si ceva bine. Nu putem sa multumim sau ministrul nu poate sa multumeasca pe toata lumea”, a sustinut Tariceanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: