Noi le consumam cu placere. De ce se teme Franta sa mai importe CIRESE din Romania

news

La sfarsitul lunii iunie, ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca stopeaza importurile de cirese din 9 tari: Romania, Croatia, Austria, Luxemburg, Cehia, Canada, SUA si Turcia.

Motivul acestei interdictii este dat de faptul ca tarile mentionate folosesc pentru combaterea mustei cireselor insecticidul Dimetoat, care se vinde sub diverse denumiri comerciale, noteaza Dnevnik.

Recent, Spania si Italia au declarat ca acest insecticid va fi scos de la comercializare. Inca din 2013, Elvetia a renuntat sa mai foloseasca acest insecticid in agricultura, din cauza efectului sau negativ asupra sanatatii umane. El poate fi folosit, dar doar sub un control strict.

Substanta mentionata a fost sintetizata si patentata in anii ’50 ai secolului trecut de compania americana American Cyanamid, fiind unul dintre cele mai eficiente acaricide.

In ultimii ani, criticile aduse insecticidului Dimetoat au devenit tot mai aprige. Reuters scrie ca se merge catre o excludere totala a acestuia din agricultura, multe tari scotandu-l de la comercializare, din cauza temerilor ca este nociv pentru sanatate.

In 2015, Agentia americana pentru protectia mediului inconjurator a efectuat cateva teste, reiesind ca Dimetoatul provoaca anumite modificari la nivelul hormonilor tiroidieni.

Anul acesta, la comanda guvernului francez, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor a efectuat alte teste, sustinand ca sunt posibile traume pe termen indelungat, daca se consuma produse care contin cantitati mari din acest insecticid.

Totul tine de respectarea dozelor si de atentia producatorilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: