Noi negocieri esuate, greva continua: „Oamenii au spus ca nu este acceptat ca aceasta grila sa se aplice in 3 ani de zile ci mult mai repede”

news

sindicalisti, austeritate, ordonanta de urgenta, guvern, reducerea cheltuielilor bugetare, salarii

Sindicatele din Educatie au respins, joi, oferta Guvernului pentru incetarea protestelor iar greva din sector continua, au anuntat liderii federatiilor sindicale, dupa consultarile de la Guvern.

„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt suverani. Oamenii au semnat pentru greva generala, oamenii decid, asa ca asteptam concret saptamana viitoare ce se intampla mai departe. Speram ca lucrurile vor intra pe un fagas normal, dar totul depinde de ceea ce vor decide oamenii pe care ii reprezentam. Decizia le apartine. Asta scrie in fisa postului la mine. Trebuie sa merg mai departe cu mandatul pe care l-am primit pana la acest moment”, a declarat Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Acesta a explicat ca oamenii sunt nemultumiti de faptul ca noua grila de salarizare urmeaza sa se aplice in trei ani si a amintit ca medicii au primit integral cresterile solicitate atunci cand Sanatatea a fost declarata domeniu prioritar.

„Oamenii au spus ca nu este acceptat ca aceasta grila sa se aplice in 3 ani de zile ci mult mai repede. Sa va amintiti ca tot aici am spus la un moment dat ca oamenii doresc o marire de 25% a salariului. Ori, daca ne uitam la ce s-a intamplat cu acea mie de lei, nu se ajunge la acest procent. Lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul ca ordonanta a fost data, numai ca orizontul de timp propus de Guvern, de 3 ani de zile, nu este acceptat.

Va reamintesc faptul ca exista un domeniu care a fost declarat prioritar in 2018. E vorba de sanatate, unde medicilor li s-a acordat integral marirea, deci nu in transe. Au trecut 5 ani de zile. Oamenii doresc ca si pentru educatie sa se faca acest efort din partea statului roman, sa poata sa ajunga la salariile din grila. Argumentul cu care a venit Guvernul este ca Ordonanta este data si mai mult nu se poate in acest moment. Ordonanta a trecut si vor fi discutii la Ministerul Muncii pe grila de salarizare, pentru ca trebuie sa clarificam si lucruri legate de auxiliar si la personal administrativ”, a mai aratat Hancescu, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca nu sunt luate in calcul si alte forme de protest.

La randul sau, Marius Nistor, liderul Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret, a subliniat si el ca membrii de sindicat doresc aplicarea in integralitate, incepand din aceasta luna, a grilei de salarizare iar actiunile de protest vor continua si dupa 6 iunie.

„Mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociata cu Ministerul Educatiei sa fie pusa in aplicare in integralitate incepand din aceasta luna. Nu exista alt mandat, nu avem ce discuta in afara mandatului respectiv, iar de marti incolo colegii nostri vor continua actiunile de protest ei fiind singurii in masura sa decida altceva”, a afirmat Marius Nistor.

El a precizat, totodata, ca la intalnirea de joi cu reprezentantii Executivului nu a existat nicio noutate.

„Ne-au chemat sa ne anunte ca a trecut acest proiect de ordonanta de urgenta si el ar trebui adus la cunostinta colegilor din unitatile de invatamant. Ei il cunosc. In momentul de fata nu exista niciun element de de noutate, stiu despre ce este vorba. Mai departe, se pot continua negocierile la nivelul Ministerului Muncii pe viitoarea grile de salarizare. Dar v-am spus care este mandatul meu. Solutia trebuie sa fie cea care rezolva revendicarile legitime ale colegilor nostri. Eu au intotdeauna dreptate”, a subliniat liderul FSE Spiru Haret.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a afirmat, joi, ca reprogramarea examenelor nationale sau prelungirea anului scolar nu vor putea fi evitate, daca va continua protestul in educatie.

„Ministerul Educatiei a facut tot posibilul astfel incat sa se reuseasca parcurgerea tuturor proceselor educationale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fara modificarea calendarului examenelor nationale – Evaluarea Nationala pentru clasa a VIII a si examenul de Bacalaureat – si mai ales fara prelungirea duratei cursurilor in anul scolar. In cazul in care, in ciuda tuturor angajamentelor luate de catre Guvern, se continua protestul, nu vom mai putea sa evitam consecinte de tipul reprogramare examene sau prelungirea an scolar si cred ca nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinte. Sunt convinsa ca se va putea gasi intelepciunea si formula pentru ca toti copiii sa poata da examenele la timp si pentru a putea sa-si urmeze mai departe parcursul educational”, a spus Deca, intrebata ce se va intampla in cazul in care se va continua greva in educatie.

Ea a adaugat ca, dupa raspunsul cadrelor didactice, va fi analizata necesitatea recadrarii calendarului proceselor educationale, in functie si de resursa umana existenta in sistem.

Intrebata in legatura cu faptul ca marti, cand urmeaza sa fie primit raspunsul profesorilor referitor la greva, incep inscrierile pentru Evaluarea Nationala, Deca a spus ca, in functie de resursa umana, va decide daca este nevoie de extinderea calendarului existent.

„Perioada de inscriere pentru Evaluarea Nationala are loc intr-adevar intre 6 si 9 iunie. In functie de resursa umana disponibila in fiecare unitate de invatamant la momentul 6 iunie, vom decide, similar cu perioada de inscriere pentru examenul de Bacalaurat, daca este nevoie sa extindem sau nu calendarul existent”, a precizat Deca.

Aceasta a mentionat ca a solicitat sindicatelor reintoarcerea in clase.

„Chiar astazi am solicitat sa ne reintoarcem in clase si sa putem sustine examenele nationale. Raspunsul a fost ca se vor intoarce cu textul ordonantei, il vor analiza si vor reveni marti cu un raspuns in functie de preferinta cadrelor didactice din fiecare unitate de invatamant”, a declarat Ligia Deca.

Guvernul a aprobat joi ordonanta care stabileste majorari ale salariilor in invatamant.

Potrivit Ministerului Muncii, actul normativ aprobat de Executiv stabileste o majorare de 1.000 de lei brut pe fiecare functie in cazul personalului didactic si personalului didactic auxiliar din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior, inclusiv pentru personalul didactic auxiliar din bibliotecile universitare, respectiv de 400 de lei pentru personalul nedidactic.

„Masura a fost luata pentru a evita neinchiderea anului scolar 2022-2023, situatie care ar afecta dreptul la educatie pentru trei milioane de elevi, precum si pentru a sustine dezvoltarea profesionala a personalului didactic in vederea cresterii calitatii si echitatii sistemului educational”, precizeaza Ministerul Muncii.

Majorarile se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridica la 2,168 miliarde de lei.

Greva din sistemul de invatamant a fost declansata in data de 22 mai.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: