Noi proteste de amploare in Serbia, de Ziua Nationala. Sarbii cer demisia presedintelui Aleksandar Vucic

Zeci de mii de oameni au demonstrat, din nou, sambata in Serbia impotriva guvernului lui Alexander Vucic, chiar de Ziua Nationala a tarii. Sarbii au iesit in strada impotriva autoritatilor si au cerut demisia presedintelui Aleksandar Vucic, potrivit Reuters si Balkan Insight.
Protestele, declansate de studenti, au inceput acum trei luni, dupa prabusirea tavanului garii din Novi Sad, dar au devenit tot mai mult indreptate atat spre regimul populist si eurosceptic al lui Vucic, cat si spre coruptie si nepotism.
Astazi, protestatarii s-au strans in orasul Kragujevac din motive simbolice: cand Serbia era inca sub Imperiul Otoman, aici a fost anuntata in 1835 o noua Constitutie, care sa limiteze abuzurile puterii.
In ciuda frigului, protestatarii au sosit la Kragujevac din intreaga tara, unii venind cu autobuzele, altii pe jos, din capitala Belgrad, aflata la aproximativ 140 km distanta. Protestatarii au batut la tobe si au fluturat steagul Serbiei, fiind intampinati cu aplauze de localnici.
Demonstratia a inclus o blocada planificata pe unul dintre principalele bulevarde ale orasului, timp de 15 ore si 15 minute, ca omagiu simbolic pentru cele 15 victime ale tragediei.
Contramanifestatia lui Vucic
Intre timp, in nord-vestul tarii, presedintele sarb Aleksandar Vucic a organizat, la randul sau, un contra-miting in orasul Sremska Mitrovica, incercand sa recastige controlul asupra agendei politice dupa protestele in masa starnite de furia fata de perceptia sarbilor asupra coruptiei institutionale.
Mitingul presedintelui Vucic a atras, de asemenea, multi participanti, dar acestia sunt angajati din sectorul public, despre care se spune ca se confrunta cu presiuni pentru a merge la mitingurile pro-guvernamentale.
La acest miting Vucic a spus multimii ca protestele din tara sunt o incercare sustinuta de straini de a organiza o „revolutie de culoare”. El a spus ca „scopul este distrugerea Serbiei” si nu doar rasturnarea domniei sale.
Studentii cer publicarea documentelor oficiale privind prabusirea acoperisului garii din Novi Sad, pedepsirea celor responsabili pentru tragedie, renuntarea la acuzatiile impotriva studentilor protestatari si alocarea unui buget mai mare pentru invatamantul superior.
Anchetele au scos la iveala ca lucrarile de reabilitare a cladirii fusesera facute de mantuiala si, desi premierul a demisionat, protestatarii vor ca intreaga conducere a tarii sa plece acasa.
In cele trei luni care au trecut de la tragedie, demonstratiile au devenit cea mai mare miscare de protest din ultimii ani, dar si cea mai grava amenintare la adresa presedintelui populist Alexandar Vucic a carui demisie este ceruta.
In urma protestelor premierul Milos Vucevic si doi ministri si-au dat demisia, iar procurorii au pus sub acuzare 13 persoane in legatura cu dezastrul.