Noi rebeliuni, 60 de parasutisti rusi au refuzat sa lupte in Ucraina. Si fortele speciale OMON din Khakassia s-au impotrivit ordinului de a merge in Ucraina

externe

Aproximativ 60 de parasutisti rusi au organizat o revolta si au refuzat sa lupte in Ucraina, a anuntat joi publicatia britanica Daily Mail, citand surse din Rusia.

Barbatii, care fac parte din fortele aeropurtate de la baza din Pskov, nordul Rusiei, ar putea acum sa fie condamnati la inchisoare pentru insubordonare.

Cei 60 fusesera mutati in Belarus, ca parte a fortei de invazie, dar dupa ce s-au razvratit au fost trimisi inapoi la baza lor din Pskov, relateaza Daily Mail.

Unii dintre ei au fost concediati si catalogati drept „lasi”, in timp ce altii urmeaza sa fie supusi echivalentului rusesc al curtii martiale, cu posibile pedepse cu inchisoarea.

Se pare ca ministrul apararii, Serghei Shoigu, l-a trimis pe unul dintre adjunctii sai la Pskov pentru a se ocupa de insubordonare.

Ucraina sustine ca trupele erau parasutisti de elita, dar acest lucru nu a fost confirmat inca, chiar daca Pskov este un cartier general cheie al celor mai de elita forte aeropurtate ale Rusiei.

Publicatia de opozitie rusa Pskovskaya Guberniya a informat: „Aproximativ 60 de militari din Pskov au refuzat sa mearga la razboi pe teritoriul ucrainean, potrivit surselor noastre. Dupa primele zile de razboi, ei au fost adusi mai intai in Republica Belarus, iar apoi s-au intors la baza lor din Pskov. Barbatii, care faceau parte din cartierul general cheie al fortelor aeropurtate din Pskov, in nordul Rusiei, ar putea acum sa fie condamnati la inchisoare pentru insubordonare”.

Un soldat rus captiv anterior din Pskov, Vladimir Safronov, in varsta de 23 de ani, a povestit anchetatorilor ucraineni despre problemele cu ratiile si despre cum ofiterii rusi jefuiau populatia civila.

‘Lucrurile stau prost cu mancarea, o economisim constant. Foarte des avem situatia in care o ratie pentru o persoana este impartita intre doua persoane. Mancam mai ales ceea ce gasim in interiorul caselor [civile] [din Ucraina ocupata].’, a spus el.

El a mai spus: ‘Exista multe jafuri, am vazut personal. Nu le sustin, au fost in principal sergentii superiori si comandantul care au facut-o… Am vazut civili care se ascundeau, oameni care nu puteau sa se evacueze, care traiau intr-o frica constanta. Mi-a parut teribil de rau pentru ei, a fost infricosator sa-i vad asa’.

Este cel mai recent dintre mai multe cazuri de trupe rusesti care refuza sa se supuna ordinelor lui Vladimir Putin de a invada Ucraina si de a ‘denazifica’ tara.

Rapoarte anterioare au spus ca trupele de elita ale fortelor speciale OMON din Khakassia au refuzat sa lupte.

Intr-un alt caz, trupele din Osetia de Sud, stat neoficial, s-ar fi intors pe jos la casele lor dupa ce au refuzat sa participe la ostilitatile din Ucraina.

Mai mult despre: ,

Comentarii: