Noi reguli pentru urcarea pe Muntele Fiji: Taxa de 27 de dolari si un test

Muntele Fuji este un sit de patrimoniu mondial UNESCO, un reper faimos in intreaga lume si un simbol al Japoniei. Dar a devenit si un „munte de gunoi” supraaglomerat de milioane de turisti. Pentru a incerca sa echilibreze aceasta atractie turistica populara, prefecturile Shizuoka si Yamanashi – care impart Muntele Fuji – au instituit noi reguli inainte de sezonul de alpinism 2025, care dureaza din iulie pana in septembrie.
In primul rand, oricine urca pe Fuji trebuie sa plateasca 4.000 de yeni (27 USD) pentru un permis, potrivit CNN. De asemenea, vor trebui sa faca rezervare online, deoarece muntele este limitat la 4.000 de vizitatori pe zi.
Este dublu fata de pretul din 2024, primul an in care a fost implementata „taxa turistica” obligatorie. Inainte de aceasta, a existat o donatie optionala de 1.000 de yeni de persoana.
„Prin promovarea ferma a masurilor de siguranta pentru escaladarea Muntelui Fuji, ne vom asigura ca Muntele Fuji, o comoara a lumii, este transmis generatiilor viitoare”, a declarat Koutaro Nagasaki, guvernatorul Prefecturii Yamanashi, anul trecut.
Numarul tot mai mare de oameni pe munte nu este singura problema. Unii alpinisti au avut nevoie de asistenta medicala deoarece au venit incaltati cu sandale sau slapi, pentru ca nu au avut echipament adecvat sau suficienta apa.
Ca raspuns, prefectura Shizuoka – punctul de plecare pentru trei dintre cele patru trasee catre Muntele Fuji – a adaugat o masura suplimentara: viitorii drumeti vor trebui sa urmeze un scurt curs despre siguranta in drumetii si despre regulile locale, apoi sa treaca un scurt test pentru a confirma ca au inteles informatiile.
Muntele va fi inchis zilnic intre orele 14:00 si 3:00 pentru oricine nu sta peste noapte intr-o cabana. Aceste cabane de drumetii sunt situate de-a lungul traseelor si sunt disponibile pentru inchiriere pentru persoanele care aleg sa stea peste noapte, mai degraba decat sa incerce sa finalizeze intreaga drumetie intr-o singura zi.
Tot mai multe atractii din Japonia incearca sa gaseasca modalitati de a echilibra veniturile aduse de turistii straini cu provocarile supraturismului.
Altarul Itsukushima de langa Hiroshima a inceput sa perceapa o taxa de intrare in 2023, ca o modalitate de a gestiona popularul loc pentru fotografii.
Orasul inzapezit Otaru a fost nevoit sa angajeze agenti de paza pentru a patrula in oras si pentru a gestiona multimile care se aduna acolo in fiecare iarna.
Problemele de supraturism nu se limiteaza la Japonia.
Pana acum a fost o luna plina de viata in ceea ce priveste dezamagirile provocate de turisti.
La mijlocul lunii martie, o turista americana a provocat indignare internationala, dupa ce a fost filmata smulgand un pui de wombat de la mama sa si plecand cu el.
Un barbat din Pennsylvania a fost prins pe 7 martie in aeroportul din New Jersey, cu o testoasa vie ascunsa in pantaloni.
Un videoclip cu doua persoane care urinau in supa lor la un restaurant din China a devenit viral, ceea ce a determinat lantul de restaurante sa restituie banii clientilor.
In Irlanda, un activist incearca sa-i impiedice pe turisti sa pipaie sanii celebrei statui Molly Malone din Dublin.
Cele mai multe incidente au avut loc in avioane. Doar in ultimele trei saptamani, calatorii s-au muscat, s-au impins au inghitit rozarii, au fost facute planuri de a vorbi cu presedintele Trump si toaletele au fost atat de infundate, incat avionul a trebuit sa se intoarca pe aeroport.