Noi restrictii impuse romanilor, anunt al lui Raed Arafat. Sunt interzise toate manifestarile din spatii inchise cu peste 100 de persoane

news

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat, miercuri, noi restrictii pentru evitarea raspandirii coronavirusului.

Principalele declaratii:

Raed Arafat:

– Distribuirea in afara tarii a medicamentelor si materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirus, suspendata 6 luni.

– Anuntam restrictionarea evenimentelor culturale, de divertisment, religioase, etc. cu participarea a peste 100 de persoane, pana la 31 martie, cu posibilitatea de prelungire a perioadei. Teatre, sali de cinema, orice alta activitate care se desfasoara in spatiu inchis. Pana la 100 de persoane e OK, peste 100 de persoane nu e. Daca sunt activitati care se pot desfasura in aer liber, ca la biserica, acest lucru se poate face

– Avem si recomandarea decalarii de catre entitatile private, inclusiv operatorii economici cu peste 99 de angajati, a programului de lucru pentru personalul care se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun, in perioada 12-31 martie, cu posibilitate de prelungire a perioadei.

– Pentru institutiile de stat, decalarea programului angajatilor este obligatorie. Programul de incepere sa fie stabilit in trei intervale orare: o parte din angajati sa inceapa la 8, o parte la 9, iar o parte la 10

– Activitatea muzeelor, suspendata pana pe 31 martie.

– Recomandarea ca universitatile sa suspende cursurile.

– La nevoie, structurile de Politie si Jandarmerie asigura masurile necesare, precum fluidizarea circulatiei auto legata de gestionarea coronavirus. Ati vazut deja situatia de la granite.

– A fost constituita o celula de criza la MAI cu privire la situatia de la frontiere. A fost suplimentat numarul de medici din punctele vamale, s-au evaluat epidemiologic toti romanii veniti in tara. S-au organizat convoaie de maximum 10 autoturisme catre judetele de domiciliu care au fost preluate de prefecturi.

– 752 de cazuri sunt in carantina in acest moment

– Politia de frontiera urmareste toate cursele si cunoaste originea zborului fiecaruia. Marti au fost multe presiuni din partea unor pasageri pentru a evita masura carantinei, nu am acceptat nicio exceptie. Nu e pentru ca nu intelegem, suntem rai, dar in momentul in care acceptam o exceptie ea devine regula. Ii rugam pe cei care vin in Romania sa inteleaga. Familiilor care sunt cu copiii li s-au asigurat camera in care sa stea cu copiii impreuna

Nelu Tataru:

– Am facut 12.000 de teste si avem 31 de cazuri confirmate.

– Nu ducem lipsa nici de kituri de testare, nici de profesionisti.

– Tin sa multumesc colegilor nostri, care fac o munca titanica – cei care testeaza si cei care fac anchete epidemiologice.

– S-au dat amenzi de 300.000 de lei celor care nu au respectat regulile de izolare.

– Am suplimentat numarul epidemiologilor in Bucuresti si la frontiere.

– Cei care vin din zonele rosii vor fi introdusi in carantina, cei care vin din zonele galbene in izolare la domiciliu.

– Suntem in scenariul 2, in scenariul 3, de la 100 de cazuri confirmate in sus, toate clinicile de boli infectioase vor deveni strict de coronavirus (2.500 de paturi).

– Agentia Nationala a Medicamentului ne-a informat ca s-a reluat importul de medicamente din China si India, nu mai sunt probleme cu cele 13 medicamente.

– Testele pentru coronavirus, exista mai multi producatori si distribuitori. Spitalele pot accesa programul de boli transmisibile, testele sunt sustinute financiar de Ministerul Sanatatii.

– Nu exista nici o demisie a vreunui medic epidemiolog, e un fake news ce a circulat pe Facebook.

– Scenariile 3 si 4 inseamna aducerea de acasa a epidemiologilor.

– Ministerul Sanatatii a activat medicii proaspat specialisti din promotia 2019 prin contracte de prestari servicii, sunt angajati la DSP-uri.

– Raman de baza masurile de precautie. Izolarea e o preventie. 80% din cazuri sunt asimptomatice, ei sunt cei care raspandesc virusul.

Raed Arafat:

– Azi a fost introdus in carantina Spitalul Dimitrie Gerota timp de 14 zile. Pacientii si personalul vor ramane in carantina.

– Au fost multi contacti ai pacientului respectiv, unii pozitiv. Ancheta epidemiologica continua la Gerota.

– Amenda e 4.000 de euro daca nu se respecta regulile de izolare si carantina.

– Ieri au fost foarte multe presiuni ale unor pasageri pentru a evita carantina. Nu am acceptat nici o exceptie. Nu pentru ca suntem rai. Ii rugam pe cei care vin in Romania sa inteleaga ca nu facem exceptii.

– Tentativa de a organiza cluburi de vacanta pentru copiii care au liber de la scoala: au gasit unii solutia asta. Rugamintea catre parinti e sa evite folosirea unor astfel de zone. Trebuie gasite alte solutii. E ca si cum scoala nu ar fi fost inchisa. Unele prefecturi au interzis aceasta practica.

Mai mult despre:

Comentarii: