Noi restrictii privind migratia in Italia: Se elimina permisele de sedere „cu protectie speciala” si se elimina cursurile de limba italiana finantate de stat si serviciile de consiliere juridica pentru migranti

externe

Camera superioara a parlamentului italian a aprobat, joi, un proiect de lege inaintat de guvern care urmareste reducerea numarului de migranti care pot solicita o forma de azil, precum si stoparea eforturilor de integrare, transmite Reuters.

Proiectul de lege, care inca mai are nevoie de aprobarea Camerei inferioare, a fost elaborat dupa un naufragiu in sudul Italiei, in februarie, in care au murit peste 90 de migranti.

Premierul Giorgia Meloni a declarat ca legea, care include pedepse mai dure de inchisoare pentru traficantii de persoane, este menita sa descurajeze oamenii sa-si puna speranta in traficanti si sa incerce sa ajunga ilegal in Italia.

Criticii spun ca proiectul de lege este represiv si nu va reusi sa opreasca fluxul de migranti care cauta o viata mai buna in Europa, ci va forta din ce in ce mai multi nou-veniti la ilegalitate.

Printre masurile cele mai contestate se numara decizia de eliminare a permiselor de sedere „cu protectie speciala” pe care autoritatile le pot oferi migrantilor care nu se califica pentru azil, dar care se confrunta cu riscuri umanitare acasa, sau au legaturi de familie in Italia.

Guvernul a spus ca sistemul este abuzat, mentionand ca in 2022 autoritatile au eliberat 10.506 permise de protectie speciala fata de 7.494 permise care ofera statut de refugiat si 7.039 care acordau o forma separata de protectie internationala.

Proiectul de lege opreste, de asemenea, cursurile de limba italiana finantate de stat si elimina serviciile de consiliere juridica pentru migrantii gazduiti in centrele oficiale de primire.

Italia a inregistrat o crestere recenta a sosirilor de imigranti cu ambarcatiuni, in perioada 1 ianuarie – 19 aprilie fiind inregistrate 34.715 de sosiri, fata de 8.669 in aceeasi perioada a anului trecut, alarmand-o pe Meloni, care a preluat mandatul in 2022 promitand ca va reduce fluxurile de migranti.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Agriculturii, Francesco Lollobrigida, a declarat ca italienii sunt expusi riscului de „inlocuire etnica”, atragand critici din partea partidelor de centru-stanga care l-au acuzat ca promoveaza suprematia alba – acuzatie pe care a respins-o.

Senatorii opozitiei au cerut guvernului sa faca mai mult pentru a ajuta migrantii sa fie absorbiti la locul de munca, spunand ca Italia are nevoie de milioane de mii de noi muncitori pe masura ce populatia scade.

„De ce, daca sunteti dusmani ai imigratiei ilegale, faceti tot ce puteti pentru a impinge oamenii in ilegalitate”, a spus Ivan Scalfarotto, senator al partidului centrist Italia Viva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: