Noile legi ale justitiei au fost adoptate, USR anunta ca le va ataca la CCR: „Sunt mult mai proaste decat cele din regimul Dragnea”

politica

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, luni seara, ca adoptarea Legilor Justitiei reprezinta ”un angajament asumat prin PNRR si un obiectiv important in ridicarea MCV”. Senatul a adoptat, in plenul de luni, in calitate de for decitional, cele trei proiecte de legi ale Justitiei , cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cea referitoare la organizarea judiciara si cea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

”Am votat astazi Legile Justitiei in Senatul Romaniei. Noul pachet de legi a fost adoptat de Parlament si va merge la promulgare”, a scris, luni seara, pe Facebook, premierul Nicolae Ciuca, presedinte al PNL.

Potrivit acestuia, ”cele trei legi care au primit votul camerei decizionale in conditiile unui angajament asumat prin PNRR si un obiectiv important in ridicarea MCV”.

Premierul afirma ca legile Justitiei ”pun bazele unei adevarate modernizari a sistemului, aliniaza justitia la principiile europene si ii consolideaza independenta, asigurand totodata respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti”.

”Noile legi sunt rezultatul unei ample consultari pe care ministrul PNL Calin Predoiu a intreprins-o cu toate institutiile responsabile din domeniu, iar in redactarea lor au fost implementate recomandarile Comisiei de la Venetia, MCV si ale instantelor judecatoresti”, a mai afirmat Nicolae Ciuca.

Uniunea Salvati Romania (USR) informeaza ca va ataca la Curtea Constitutionala cele trei legi ale justitiei, pe care le considera „sunt mult mai proaste decat cele din regimul Dragnea”.

„USR va ataca la CCR legile justitiei promovate de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si sustinute de coalitia de guvernare. Azi, in Plen, toti senatorii USR au votat impotriva celor 3 legi. USR a cerut, initial, scoaterea de pe ordinea de zi a dezbaterilor din Plen ale legilor justitiei, reintoarcerea lor la comisie si prelungirea termenului de dezbatere pana cand autoritatile romane vor primi punctul de vedere al Comisiei de la Venetia pe propunerile de modificare”, se arata intr-un comunicat de presa al USR.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a atras atentia asupra faptului ca in programul de guvernare este prevazut angajamentul de a tine cont de rapoartele organismelor europene in domeniul justitiei.

„La pagina 129 a programului de guvernare regasiti angajamentul din domeniul justitiei si statului de drept unde ‘Guvernul propune continuarea si imbunatatirea reformelor, cu luarea in considerare a rapoartelor organismelor europene – Comisia de la Venetia, GRECO, MCV si Raportul CE privind statul de drept’ si nu o data, ci de doua ori”, a declarat Radu Mihail.

Conform USR, cererea senatorilor sai a fost respinsa la vot de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Totodata, presedintele Comisiei de constitutionalitate din Senat, Simona Spataru (USR), a aratat ca modificarile sustinute de catre actuala coalitie „slabesc” sistemul de justitie.

„Din pacate, legile de azi sunt mult mai proaste decat cele din regimul Dragnea, in conditiile in care competentele DNA si DIICOT raman incomplete, ceea ce constituie o lovitura data combaterii coruptiei si criminalitatii organizate. Apoi, ce cauta politicul in numirea procurorilor de rang inalt? Procurorul-sef al Romaniei, procurorul-sef al DNA si DIICOT – adjunctii acestora – pana si procurorii sefi de sectie vor avea nevoie de numire politica, prin mana ministrului justitiei”, a precizat Simona Spataru.

La randul sau, fostul ministru al Justitiei din partea USR, deputatul Stelian Ion, a aratat, intr-o postare pe Facebook, ca legile justitiei au trecut de Senat „rapid, fara dezbateri pe articole, intr-o procedura de urgenta” care nu a permis sustinerea amendamentelor in plen.

„Reprezentantii PSD-PNL-UDMR nu au vrut sa se impiedice in goana lor de a controla justitia de amendamentele USR, asa cum nu au nevoie de magistrati independenti si curajosi. Prin votul de astazi, Predoiu si PNL, sub indrumarea presedintelui Iohannis, au abandonat total reforma justitiei si lupta anticoruptie. Legile lui Predoiu nu repara nimic esential din legile comandate de Dragnea, nu reformeaza sistemul judiciar, ci il oligarhizeaza, punand puterea in mana unui grup restrans de magistrati, unii numiti politic”, a afirmat deputatul USR.

Plenul Senatului a adoptat, luni, in calitate de for decizional, proiectul de lege privind organizarea judiciara, proiectul legislativ privind Statutul judecatorilor si procurorilor si proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: