Noile miscari ale lui Orban dupa victoria in alegeri. Vrea sa plateasca Rusiei in ruble si sa ii bage in UE si pe prietenii lui Putin de la Belgrad

externe

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri ca Serbia „trebuia primita in Uniunea Europeana de ieri”, transmite MTI. Ungaria a mai anuntat miercuri ca este pregatita sa plateasca in ruble pentru gazele rusesti, in dezacord cu UE, care a cautat un front unit in opozitia fata de cerintele Moscovei, transmite Reuters.

Rusia le-a cerut statelor UE sa-i plateasca in ruble gazele livrate incepand cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. In prezent livrarile continua, intrucat primele plati pentru volumele de gaze livrate dupa aceasta data sunt scadente in a doua jumatate a lunii.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri, ca raspuns la o intrebare adresata de Reuters, ca Ungaria va plati in ruble pentru gazele rusesti daca Moscova o va cere.

Comisia Europeana a anuntat vineri ca firmele europene ale caror contracte de furnizare de gaze naturale incheiate cu Rusia stipuleaza ca plata se face in euro sau dolari nu ar trebui sa dea curs cererii Rusiei privind plata in ruble.

Executivul comunitar a precizat ca lucreaza impreuna cu companiile energetice si guvernele statelor membre pentru a analiza decretul presedintelui Vladimir Putin, insa companiile ale caror contracte de furnizare de gaze naturale incheiate cu Rusia prevad plata in euro sau dolari nu ar trebui in incalce acele prevederi.

La o conferinta de presa comuna cu omologul sau sarb, Nikola Selakovici, la Szeged, in sudul Ungariei, Peter Szijjarto a apreciat „relatiile excelente” dintre Budapesta si Belgrad, subliniind eforturile depuse pentru „transformarea dusmaniei istorice intr-o prietenie istorica”. El a aratat ca ambele parti au beneficiat enorm din asta, iar rezultatele alegerilor desfasurate duminica trecuta in Ungaria si in Serbia permit celor doua tari sa isi continune colaborarea.

Szijjarto a afirmat ca volumul comertului bilateral ungaro-sarb s-a dublat in ianuarie; constructia liniei de cale ferata intre cele doua capitale, Budapesta si Belgrad, este in curs, iar modernizarea liniei Szeged-Subotica urmeaza sa se incheie anul acesta; doua proiecte ungare in Serbia, in valoare totala de patru miliarde de forinti (aproximativ 10.7 milioane de euro) sunt aproape de final. El a evidentiat si rolul Serbiei in furnizarea de energie pentru Ungaria.

Ministrul ungar a afirmat ca alianta de guvernamant din tara sa, formata din Fidesz si crestin-democrati, a obtinut un numar record de voturi la alegerile de duminica si ca urmare va dispune de un numar de locuri in parlament de asemenea fara precedent. „Acum o saptamana, toata lumea spunea ca Fidesz nu are nicio sansa de castig la Szeged sau in alte orase mari”, a reamintit el, citat de Agerpres.

Tot la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele sarb Aleksandar Vucic a reusit de asemenea o performanta electorala istorica, a continuat Szijjarto, remarcand ca Alianta Maghiarilor din Voivodina (VMSZ) s-a numarat printre sustinatorii sefului statului si va avea propriul grup parlamentar in Adunarea Nationala a Serbiei.

„Aceste doua victorii dovedesc clar ca este corect sa reprezinti interesele nationale”, a apreciat Szijjarto.

La o intrebare privind pretentia Rusiei de a i se achita in ruble livrarile de gaze, reprezentantul guvernului ungar a sustinut ca, deoarece UE nu a jucat niciun rol in contractele bilaterale de achizitie a gazelor, „modul in care partile contractante aleg sa modifice (contractele) nu priveste pe nimeni altcineva”.

„Nu consideram ca este necesara intentia Comisiei Europene ca tarile care importa gaze naturale rusesti sa aiba o reactie comuna”, a spus el.

Urmatoarea transa de plata a Ungariei catre Gazprom este programata in mai, iar in prezent se lucreaza la aspectele tehnice ale unei solutii, declarat Szijjarto. „Alimentarea cu energie a Ungariei este sigura si va ramane sigura”, a adaugat el.

Referitor la decizia ministerului de externe de la Budapesta de a-l convoca pe ambasadorul Ucrainei, ministrul a explicat ca unele comentarii facute de oficiali ucraineni privind alegerile din Ungaria sunt „inacceptabile”.

„Intelegem ca sunt in razboi si ca suferintele pe care trebuie sa le indure poporul ucrainean sunt ingrozitoare. Insa acesta nu este un motiv ca ei sa vorbeasca despre crearea unui regim totalitar (in Ungaria – n. red.), ca diplomatii lor sa puna problema participarii la crime de razboi sau sa isi exprime regretul privind rezultatul alegerilor din Ungaria”, a spus Szijjarto.

Concluzia lui a fost ca, dupa ce poporul ungar si-a exprimat optiunea in alegeri democratice, toata lumea trebuie sa respecte rezultatul. Insa, a adaugat el, desi reactiile unor oficiali ucraineni „au depasit orice limite”, Ungaria va continua sa primeasca toti refugiatii ucraineni care ajung la frontierele sale si le va acorda asistenta umanitara de care au nevoie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: