Nord-vestul Australiei se pregateste pentru cel mai puternic ciclon din ultimii zece ani

externe

Partea de nord-vest a Australiei, care gazduieste cel mai mare centru de export de minereu de fier din lume, ar putea fi lovita de cel mai puternic ciclon tropical din ultimul deceniu. Porturile au pregatit navele si rezidentii s-au grabit sa se aprovizioneze cu lucruile esentiale, potrivit Reuters.

Ciclonul Ilsa, aflat la aproximativ 300 km in largul coastei Australiei in Oceanul Indian, a fost ridicat, joi dimineata, la furtuna de categoria patru din cinci.

Se asteapta sa ajunga pe continent inca de joi seara, cu vanturi de pana la 275 km pe ora, a anuntat Biroul de Meteorologie.

„Sunt puternice si au capacitatea de a nu numai sa distruga copaci si sa doboare liniile electrice, ci si sa ridice obiecte libere din curte, inclusiv remorci si rulote”, a declarat meteorologul Miriam Bradbury pentru televiziunea ABC.

Biroul meteo a declarat, in cea mai recenta actualizare, ca Ilsa ar putea afecta o portiune de 600 km slab populata, de la nord de Port Hedland, spre est, pana la sud de orasul turistic Broome. Port Hedland ar putea fi crutat de „nucleul distructiv al Ilsei”, dar vanturile cu rafale de pana la 155 de km pe ora ar putea sa loveasca orasul minier.

Acesta va fi cel mai puternic ciclon care va lovi regiunea de nord-vest a tarii din decembrie 2013, cand ciclonul Christine a traversat coasta.

Compania BHP, cu sediul in Port Hedland, a spus ca urmareste indeaproape evolutia ciclonului, dar operatiunile miniere si feroviare continua. Un purtator de cuvant al companiei Fortescue a declarat ca a suspendat operatiunile de transport maritim si calatoriile neesentiale in port, dar nu se astepta la „un impact semnificativ asupra operatiunilor noastre in aceasta etapa”.

O alerta galbena, care ordona locuitorilor sa fie gata sa se adaposteasca, a fost emisa pentru mai multe orase indepartate. Alerta a vizat Port Hedland, unde majoritatea celor 15.000 de rezidenti sunt angajati ai companiilor miniere.

Rafturile cu apa imbuteliata, fructe si carne din supermarketuri au fost golite, a informat presa locala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: