Norica Nicolai ii spune presedintelui ce trebuie sa faca in cazul revocarii lui Kovesi: „Am participat la modificarile Constitutiei, nu poata sa ia o decizie discretionara”

politica

Norica Nicolai a afirmat, sambata, la Galati, ca in ceea ce priveste revocarea Laurei Codruta Kovesi nu stie daca presedintele Klaus Iohannis va avea alta atitudine decat cea declarata public, precizand ca ”arhitectura constitutionala’ nu-i da dreptul acestuia sa aiba o decizie discretionara.

”Nu stiu daca presedintele va avea alta atitudine decat cea declarata public. Ceea ce stiu este ca arhitectura constitutionala nu-i da dreptul sa aiba o decizie discretionara. Daca ne uitam in art. 126 si 132 din Constitutie, titularul oricarei actiuni care tine de cariera profesionala a magistratilor sau procurorilor este ministrul Justitiei.

Presedintele, daca ar fi avut o pozitie relevanta in acest proces managerial de resursa umana, legiutorul constituant ar fi avut precizari in Constitutie, or eu am participat la modificarile Constitutiei din 2003 si nu am facut nicio clipa aceasta prevedere directa, ci am spus ulterior printr-o lege ca presedintele poate face lucrul asta. Pentru ca, daca ar avea o decizie pe aceasta chestiune, ar fi o imixtiune in puterea judecatoreasca.

Pentru ca avem prevederea constitutionala care il face titular de actiune pe ministrul Justitiei, sunt pentru ca CSM sa ia deciziile cu privire la cariera magistratilor si nimeni nu mai poate vorbi de o imixtiune a politicului in Justitie. Orice am declara si cat de echidistanti am vrea sa fim, tot oameni politici suntem fie ca suntem sefi de stat sau de guvern si omeneste este de inteles ca, atunci cand prezinti o anumita ideologie, ramai consecvent cu ideologia pe care o reprezinti, deci ramai om politic”, a spus Norica Nicolai.

Norica Nicolai s-a aflat, sambata, la Galati, unde au avut loc lucrarile Conferintei Teritoriale de Alegeri a ALDE Galati. Cei 670 de delegati l-au ales ca presedinte al organizatiei judetene pe Cristian Dima, presedinte interimar al filialei din aprilie 2017.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: