Norvegia a tacut si a facut, a trimis 22 de obuziere grele in ajutorul Ucrainei: „Este posibil sa nu anuntam sau sa facem comentarii despre donatii viitoare”

externe

Norvegia a donat 22 de obuziere Ucrainei, precum si munitie si piese de schimb, a anuntat miercuri Ministerul Apararii de la Oslo, potrivit Reuters, citata de Agerpres.

”Din ratiuni de securitate, guvernul norvegian a asteptat pentru a anunta in mod public aceasta donatie. Este posibil sa nu anuntam sau sa facem comentarii despre donatii viitoare”, indica o declaratie a ministerului citat.

Norvegia este membra a Aliantei Nord-Atlantice.

Premierul ceh Petr Fiala a exprimat marti, in timpul unei vizite oficiale la Paris, dorinta tarilor din Europa Centrala ca Ucraina sa invinga Rusia.

„Vom vorbi despre evolutia razboiului din Ucraina, despre sanctiuni impotriva Rusiei si pozitii pe care ar trebui sa le adoptam fata de Rusia”, a declarat seful guvernului ceh pentru presa, inaintea unei discutii cu presedintele francez Emmanuel Macron.

„Voi incerca sa-i prezint presedintelui (francez) pozitia noastra central-europeana si viziunea noastra: cum sa continuam pentru a ajunge intr-adevar la ceea ce noi dorim, adica victoria Ucrainei, ca sa nu poata fi victoriosi cei care folosesc calea fortei pentru a-si atinge obiectivele”, a adaugat Fiala.

Alaturi de premierul ceh, presedintele francez a evidentiat „sanctiunile rapide si masive” adoptate de Uniunea Europeana (UE) la adresa Rusiei, precum si „solidaritatea masiva” fata de Ucraina.

„Vom discuta despre situatia din Ucraina, despre eforturile pentru a-l ajuta pe presedintele (ucrainean) Zelenski sa ajunga la un armistitiu, precum si despre viitorul Ucrainei in familia europeana”, a adaugat Macron la intrarea in Palatul Elysee.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atentionat marti, in Financial Times, ca tara sa are nevoie de victorie impotriva Rusiei „pe campul de lupta” inainte de orice fel de negocieri de pace.

La peste trei luni de la declansarea ofensivei militare de catre Moscova, fortele ruse controleaza in prezent „circa 20%” din teritoriul ucrainean, aproape 125.000 de kilometri patrati, potrivit Kievului.

In 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militara neprovocata si nejustificata contra Ucrainei. Moscova sustine ca este vorba despre o ”operatiune militara speciala de denazificare” a tarii vecine si de protejare a comunitatii rusofone din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: