Norvegia expulzeaza 15 „ofiteri de informatii” de la ambasada Rusiei

externe

Norvegia a anuntat joi (13 aprilie) expulzarea a 15 „ofiteri de informatii” care lucrau la ambasada Rusiei din Oslo, tensionand si mai mult relatiile dintre tarile vecine, scrie Euractiv.

Moscova a promis ca va raspunde la ceea ce a descris ca fiind o decizie „extrem de neprietenoasa”.

„Cei 15 ofiteri de informatii s-au angajat in activitati care nu sunt compatibile cu statutul lor diplomatic”, a declarat ministrul norvegian de externe, Anniken Huitfeldt, intr-un comunicat.

Potrivit declaratiei, „ofiterii” au fost declarati „personae non gratae” si trebuie sa plece „in scurt timp”.

In cadrul unei conferinte de presa, Huitfeldt a declarat ca activitatile lor au fost monitorizate „de-a lungul timpului”, dar a refuzat sa detalieze ce activitati au determinat aceasta decizie.

Potrivit ziarului Verdens Gang (VG), se crede ca ofiterii ar fi lucrat pentru serviciul rus de informatii externe SVR si pentru serviciul de informatii militare GRU.

„Reactia este puternic negativa”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ambasadei ruse, Timur Chekanov, intr-un e-mail.

„Acesta este un alt pas extrem de neprietenos, care va fi urmat de o masura de raspuns”, a adaugat el.

‘De la frig la inghet’

Ministerul norvegian de Externe a precizat ca decizia a fost luata ca raspuns la „schimbarea situatiei de securitate in Europa, care a dus la o amenintare crescuta a serviciilor de informatii din partea Rusiei”.

Serviciile de informatii norvegiene indica in mod regulat Rusia si China ca fiind principalele amenintari de spionaj la adresa tarii.

In aprilie 2022, la cateva saptamani dupa inceperea invaziei rusesti in Ucraina, Oslo a expulzat trei diplomati rusi suspectati de spionaj, ceea ce a determinat Moscova sa riposteze prin expulzarea a trei diplomati norvegieni.

Daca, Rusia ar expulza 15 diplomati norvegieni in cadrul unui schimb de replici, ar putea aproape goli ambasada norvegiana de la Moscova, care are doar aproximativ douazeci de membri ai personalului diplomatic.

Cele doua tari, care au avut mult timp legaturi stranse, in special in nordul indepartat, si-au vazut relatiile deteriorandu-se considerabil ca urmare a conflictului din Ucraina.

Desi nu este membra a Uniunii Europene, Norvegia a adoptat aproape toate sanctiunile impuse Rusiei de Bruxelles.

In pofida noii expulzari, Huitfeldt a subliniat ca „Norvegia incearca sa mentina relatii diplomatice normale cu Rusia, iar diplomatii rusi sunt bineveniti in Norvegia”.

Cu toate acestea, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, un comentator de stiri externe la postul public de televiziune NRK, a descris ultima expulzare ca fiind o mutare a relatiilor diplomatice „de la rece la inghet”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: