Norvegia il achita pe fiul unui aliat al lui Putin care a pilotat o drona

externe

Fiul unui om de afaceri rus apropiat presedintelui Vladimir Putin a fost achitat in Norvegia pentru incalcarea unei legi care interzice rusilor sa piloteze drone, potrivt AP.

Andrei Yakunin, care detine atat  pasaport rus, cat si britanic si care locuieste in Italia, a fost arestat la Hammerfest, in Norvegia arctica, pe 17 octombrie, dupa ce a navigat in jurul Arhipelagului Arctic Svalbard si de-a lungul coastei Norvegiei. Aflat in largul insulelor Svalbard, el a folosit de mai multe ori doua drone pentru zboruri peste arhipelagul care se afla la mai mult de 800 de kilometri nord de continentul norvegian. In unele ocazii le-a pilotat el insusi, a spus instanta.

Yakunin, in varsta de 47 de ani, a filmat de mai multe ori cu drona in timp ce facea diverse activitati precum alpinism, mers pe ghetari sau navigatie.

Conform legislatiei norvegiene, este interzis ca drone operate de companii sau cetateni rusi „sa aterizeze, sa decoleze sau sa survoleze teritoriul norvegian”. Norvegia nu este membra a Uniunii Europene, dar reflecta miscarile sale si a decis aceasta interdictie la inceputul anului, dupa invazia Ucrainei.

Judecatoria din Nord-Troms si Senja au declarat miercuri seara ca pilotarea unei drone ca hobby nu este sanctionabila.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: