Norvegia, Spania si Irlanda anunta ca recunosc Palestina ca stat. Puternica lovitura diplomatica pentru Israel

externe

Espen Barth Eide

Norvegia a anuntat miercuri ca va recunoaste in mod oficial statul palestinian, iar Irlanda si Spania sunt asteptate sa faca acelasi lucru. Este cea mai recenta lovitura diplomatica data Israelului, precizeaza postul american NBC News.

„O solutie cu doua state este singura cale viabila spre pace atat pentru Israel, cat si pentru Palestina”, a declarat ministrul norvegian al afacerilor externe Espen Barth Eide intr-o postare pe X.

In semn de protest, Israelul si-a rechemat ambasadorii din Norvegia, anunta BBC.

Premierul irlandez Simon Harris a declarat miercuri ca este vorba de o actiune coordonata cu Spania si Norvegia, „o zi istorica si importanta pentru Irlanda si pentru Palestina”. El a spus ca aceasta miscare a fost menita sa contribuie la avansarea conflictului israeliano-palestinian spre rezolvarea acestuia printr-o solutie cu doua state.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat ca tara sa va recunoaste Palestina ca stat pe 28 mai. Sanchez, liderul socialist al Spaniei din 2018, a facut miercuri  anuntul in fata Parlamentului natiunii.

Sanchez a petrecut luni de zile in turnee in tari europene si din Orientul Mijlociu pentru a obtine sprijin pentru recunoasterea Palestinei, precum si pentru o posibila incetare a focului in Gaza. El a declarat de mai multe ori ca s-a angajat sa faca acest demers.

La inceputul acestei luni, ministrul spaniol de externe, Jose Albares, a declarat ca l-a informat pe secretarul de stat american Antony Blinken despre intentia guvernului sau de a recunoaste Palestina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: