Norvegia va primi 20 dintre migrantii debarcati in Franta

externe

Douazeci dintre migrantii salvati de nava Ocean Viking vor ajunge in Norvegia, a anuntat, sambata, Ministerul norvegian al Afacerilor Externe, citat de France24.

Ocean Viking a salvat 234 de migranti in largul coastelor libiene, apoi a asteptat timp de mai multe saptamani pemisiunea de a acosta intr-unul dintre porturile Italiei. In cele din urma a ajuns in Franta, la Toulon, in urma unei decizii pe care guvernul francez a calificat-o drept „exceptionala”.

La bordul Ocean Viking se aflau 234 de migranti, dintre care 44 erau copii. Minorii au fost preluati de serviciile sociale franceze iar adultii au fost dusi la un centru unde asteapta validarea cererilor de azil. Dintre adulti, 123 nu au furnizat suficiente dovezi in sustinerea cererilor lor de azil si li s-a refuzat intrarea in Franta, potrivit aceleiasi surse.

Alti 66 de adulti vor fi transferati in 11 tari din UE, printre care Germania, Finlanda si Portugalia. Norvegia, chiar daca nu face parte din UE, a anuntat sambata ca va primi 20 de migranti.
„Vrem sa subliniem ca Norvegia nu are nicio responsabilitate pentru a accepta vreun migrant. Guvernul a luat aceasta decizie extraordinara ca raspuns la o solicitare primita din Franta de a ajuta intr-o situatie dificila”, a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a ministerului de Externe .
Ea a adaugat ca migrantii care vor ajunge in Norvegia „aveau o mare probabilitate de a indeplini criteriile pentru a obtine statutul de refugiat”.
Conflictul dintre Franta si Italia a reanimat dezbaterea europeana asupra imigratiei si a accentuat tensiunile dintre Paris si noul guvern de extrema dreapta al Giorgiei Meloni.
Conform dreptului maritim international, navelor aflate in primejdie trebuie sa li se acorde permisiunea de acostare in cel mai apropiat port, ceea ce inseamna ca in Italia ajung cei mai multi migranti dintre toti vecinii sai.
Autoritatile italiene sustin ca au primit circa 90.000 de migranti de la inceputul acestui an. Ele au subliniat ca refuzul lor de a lasa sa acosteze Ocean Viking constituie un semnal trimis UE pentru a o face sa inteleaga ca este nevoie de un sistem echitabil de repartizare a migrantilor intre tarile din Uniune.

Mai mult despre: ,

Comentarii: