Nou derapaj la Moscova, acuzatii la adresa ministrului de Externe al Germaniei: „Semn fie de prostie, fie de inducere in eroare in mod deliberat a publicului”

externe

Rusia a negat orice responsabilitate in ceea ce priveste cresterea preturilor la alimente si criza mondiala a foametei care se profileaza, intr-o replica dura la acuzatiile aduse sambata de ministrul german de externe Annalena Baerbock, relateaza DPA, citata de Agerpres.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat ca preturile la produsele alimentare din intreaga lume au crescut ”din cauza sanctiunilor impuse de Occidentul colectiv, sub presiunea SUA”.

In plus, a spus ea, un alt motiv al crizei alimentare mondiale este reprezentat de prabusirea statalitatii ucrainene, pentru care Occidentul este de asemenea vinovat. ”Neintelegerea acestui lucru este un semn fie de prostie, fie de inducere in eroare in mod deliberat a publicului”, a scris Zaharova pe canalul sau Telegram.

G7 examineaza alternative la transportul de cereale ucrainene pe cale navala, pentru a sparge o blocada rusa, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, relateaza sambata DPA.

Problemele legate de diferitele latimi de cale ferata au exclus transportul pe scara larga prin Romania, asa ca acum se analizeaza daca este posibil ca trenul sa ajunga in porturile baltice pentru export, a spus ea.

In mod normal, 5 pana la 6 milioane de tone de cereale pe luna ar putea fi livrate pe mare din Ucraina, a declarat Baerbock. Daca ar fi livrate pe calea ferata, a spus ea, este clar ca s-ar obtine mult mai putine cereale pentru export. Dar „fiecare tona care este livrata afara poate ajuta putin la tinerea sub control a acestei crize a foametei”.

Pana in prezent, a spus sefa diplomatiei germane, o fractiune este exportata pe calea ferata, in principal prin Romania. Dar a aparut un „blocaj”, deoarece Ucraina si Romania au ecartament feroviar diferit.

Potrivit G7, in Ucraina sunt stocate 25 de milioane de tone de cereale care nu pot iesi din cauza blocadei rusesti. ”Acesta este graul de care lumea are atat de mare nevoie”, a declarat Baerbock dupa o reuniune a ministrilor de externe din G7, in Germania, la Marea Baltica.

G7 a declarat ca examineaza alternativele impreuna cu Ucraina, Organizatia Natiunilor Unite si Comisia Europeana.

Mai mult despre:

Comentarii: