externe

Nou general rus in Ucraina, cu mainile patate. A participat la puciul comunist anti-reformist din 1991 si apoi a stat inchis 7 luni pentru moartea unor protestatari. Un subordonat s-a impuscat din cauza lui

Presedintele rus Vladimir Putin a schimbat din nou comandantii razboiului din Ucraina, un semn ca nici acum acesta nu merge asa cum si-ar dori Kremlinul. Generalul Aleksander Dvornikov a fost mutat pe alt post, iar in locul sau au aparut generalul Alexander Lapin, care va comanda Grupul de Forte Centru si generalul Serghei Surovikin, care va comanda Grupul de Forte Sud.

Acesta din urma, dezvaluie Mark Galeotti intr-un articol pentru The Spectator, unul dintre principalii experti mondiali in chestiuni rusesti, are reputatia patata de moartea unor oameni si chiar a stat in arest timp de 7 luni.

Surovikin a fost unul dintre participantii la puciul anti-reformist din Uniunea Sovietica, in august 1991. Atunci el a intervenit cu fortele pe care le comanda in calitate de capitan impotriva protestatarilor care se opuneau loviturii de stat, iar 3 oameni au fost ucisi in urma operatiunii.

Dupa ce puciul anti-Gorbaciov a esuat, Surovikin a stat in arest timp de 7 luni pentru moartea acelor oameni. El nu a mai apucat sa fie condamnat dupa ce interventiile politice au dus la abandonarea cazului, intr-o perioada in care noul lider de la Kremlin, Boris Eltin, incerca sa-si asigure loialitatea armatei.

Surovikin a urcat treptat in ierarhia militara si a luptat in mai multe razboaie, de la Tadjikistan la Cecenia si mai ales in Siria, unde a fost trimis de 2 ori. Principala lui sarcina a fost coordonarea mai buna intre aviatie si apararea de la sol.

El este recunoscut pentru stilul extrem de dur aplicat subordonatilor. Unul dintre ei, colonelul Andrii Sahtal, chiar s-a impuscat in fata lui Surovikin, in biroul acestuia, dupa ce a fost umilit de general. Si in acest caz procurorii militari au abandonat acuzatiile.

Surovikin a mai fost si condamnat in 1995 pentru vanzarea unor arme, desi in cele din urma decizia a fost anulata.

Surovikin chiar a primit titlul de ‚‚Erou al Federatiei Ruse’’ la finalul anului 2021 pentru modul in care a comandat trupele rusesti din Siria. Acolo rusii au dus un razboi de teroare in sprijinul dictatorului Assad, mai ales prin bombardarea fara mila a oraselor. Aceeasi tactica a fost folosita si in Ucraina in 2022.

Numirea sa e un semn si ca Rusia vrea sa foloseasca mai bine superioritatea sa, in special aeriana, pentru a avansa in Ucraina. Desi trupele rusesti au facut recent unele progrese, inclusiv cucerind orasul Severodonetk dupa saptamani de asediu, avansul este extrem de lent si cu pierderi foarte ridicate de oameni si echipament.

Mai mult, ucrainenii au realizat propriile avansuri – de asemenea nu foarte extinse, dar notabile – in alte regiuni, in special Herson.

Situatia ar putea deveni mai dificila pentru armata rusa pe masura ce resursele sale se epuizeaza iar Ucraina primeste constant echipament militar din Occident.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Celalalt „turn inclinat” al Italiei: Turnul Garisenda din Bologna, in pericol sa se prabuseasca, va fi reparat la fel ca Turnul din Pisa

Autoritatile italiene au pus la punct un plan de salvare a Turnului Garisenda din Bologna,…

7 ore ago

Invitarea lui Putin la summitul G20 ar trebui facuta in urma unui consens

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi ca o invitatie a sefului de stat rus…

7 ore ago

A doua nava cu ajutoare umanitare pentru Gaza va pleca sambata din Larnaca

Cea de-a doua nava care transporta ajutoare umanitare pentru Gaza, ca parte a proiectului Amalthea,…

7 ore ago

Universitatea Harvard va elimina copertile din piele umana ale unei carti din anii 1800

Universitatea Harvard a eliminat copertile din piele umana ale unei carti din secolul al XIX-lea…

8 ore ago