UPDATE O noua intalnire intre Iohannis si Trump. Cei doi discuta fata in fata la Bruxelles, in cadrul Summitului NATO

news

Presedintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la Summitul NATO, are o intalnire bilaterala, la ora 11.00, cu presedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

UPDATE Intalnirea a fost anulata la solicitarea lui Donald Trump. Presedintele SUA si-a anulat toate intalnirile programate pentru azi.

De la ora 11.30, presedintele Iohannis a luat parte la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de Sefi de Stat si de Guvern cu parteneri operationali „Resolute Support” si posibili parteneri operationali, iar la finalul summitului va sustine o declaratie de presa.

Presedintele Klaus Iohannis declara, miercuri, la sosirea la Bruxelles, ca summitul NATO este extrem de important pentru Alianta si cu accente deosebite pentru Romania. Iohannis a precizat ca impartirea echitabila a sarcinilor este necesara, pentru ca nu poate fi acceptata ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza.

”Impartirea echitabila a sarcinilor este necesara. Nu putem sa acceptam ideea ca unii contribuie si altii beneficiaza. Romania inca de acum cativa ani, de cand am preluat mandatul, a avut pozitia pe care am repetat-o de fiecare data. Romania nu mai este de mult un simplu receptor de securitate, Romania a inteles ca in NATO beneficiezi de protectia NATO, dar noi vrem sa fim furnizor de securitate pentru intreaga regiune. Chiar prima actiune mare politica pe care am facut-o cand am inceput mandatul a fost sa adun toate fortele politice si impreuna am hotarat sa alocam 2% pentru aparare, mult mai repede decat se convenise pentru NATO, termenul de ghidaj a fost 2024. Noi am inceput deja de anul trecut, noi luam treburile acestea foarte in serios, si dotarea, si oferirea de securitate, de asta suntem prezenti cu foarte multi oameni in Afganistan, suntem prezenti in Irak, in Kosovo”, a declarat seful statului.

Liderii NATO au cazut de acord miercuri, in prima zi a summit-ului de la Bruxelles, sa intareasca apararea, sa intensifice eforturile in lupta anti-terorism si sa imparta responsabilitatea securitatii, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

„Deciziile pe care le-am luat astazi arata ca Europa si America de Nord lucreaza impreuna. NATO ofera rezultate si suntem determinati sa ne pastram cei aproape un miliard de cetateni in siguranta”, a declarat Secretarul General, Jens Stoltenberg.

Cei 29 de lideri aliati au lansat o noua initiativa prin care NATO va fi pregatita pentru o eventuala situatie de urgenta: 30 de batalioane de infanterie mecanizata, 30 de escadroane aeriene si 30 de nave de lupta vor fi pregatite in 30 de zile.

De asemenea, NATO va lansa o noua misiune de pregatire militara in Irak si va spori sprijinul acordat Iordaniei si Tunisiei in lupta lor contra terorismului.

Secretarul General al NATO a subliniat din nou importanta ca tarile sa imparta in mod egal responsabilitatea si a afirmat ca s-a cazut de acord in privinta faptului ca trebuie marite cheltuielile pentru aparare. Opt state – intre care si Romania – vor ajunge cu cheltuielile pentru aparare la 2% din PIB in 2018, iar majoritatea aliatilor vor atinge aceasta tinta in 2024.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: