externe

Nou mare scandal in Israel, un ministru a declarat ca utilizarea bombei unice in Gaza reprezinta „o optiune”. Reactia premierului Netanyahu

Ministrul israelian al Afacerilor Ierusalimului si Patrimoniului, Amichai Eliyahu, a declarat, duminica, ca lansarea unei bombe atomice asupra Fasiei Gaza este „o optiune”.

In cadrul unui interviu radiofonic, ministrul de extrema dreapta a sustinut ca „nu exista non-combatanti in Gaza”, adaugand ca furnizarea de ajutor umanitar in Fasie ar constitui „un esec”.

Eliyahu a fost apoi intrebat daca – din moment ce, in opinia sa, nu exista non-combatanti – un atac nuclear asupra Fasiei Gaza este o optiune. „Aceasta este o modalitate”, a raspuns el, citat de Haaretz.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a raspuns spunand ca comentariile lui Eliyahu sunt „rupte de realitate” si ca Israelul si FDI actioneaza in conformitate cu dreptul international pentru a evita vatamarea necombatantilor.

Ulterior, biroul lui Netanyahu a anuntat ca Eliyahu a fost suspendat de la sedintele guvernamentale pana la noi ordine.

La randul sau, liderul opozitiei, Yair Lapid, a cerut inlaturarea ministrului. „Prezenta radicalilor in guvern ne pune in pericol pe noi si obiectivele razboiului – infrangerea Hamas si returnarea tuturor ostaticilor”, a scris Lapid pe X, adaugand ca Netanyahu „trebuie sa il concedieze [pe Eliyahu] in aceasta dimineata”.

Ministrul Securitatii Nationale, Itamar Ben-Gvir, liderul partidului Otzma Yehudit din care face parte Eliyahu, a declarat ca a vorbit cu ministrul care, la randul sau, a precizat ca vorbea „metaforic”.

Ministrul israelian al Apararii, Yoav Gallant, a calificat declaratiile lui Eliyahu drept „nefondate”.

Predecesorul lui Gallant, ministrul Benny Gantz, a declarat ca declaratia lui Eliyahu dauneaza Israelului si „adauga durere familiilor ostaticilor”.

Mansour Abbas, liderul partidului Lista Araba Unita, a reactionat, de asemenea, spunand ca „in adancul inimii mele, cred ca va exista pace intre cele doua natiuni”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

5 ore ago