Nou scandal la Washington: secretarul Apararii, Pete Hegseth, a impartasit informatii secrete pe un grup de chat din care faceau parte sotia, fratele si avocatul sau personal

externe

Pete Hegseth, Signal, scandal, chat, sotie, frate, informatii secrete

Secretarul apararii din SUA, Pete Hegseth, este acuzat ca a distribuit informatii secrete cu privire la viitoarele lovituri americane din Yemen, la 15 martie, intr-un grup privat de discutie pe Signal la care au participat sotia, fratele si avocatul sau personal, potrivit The New York Times (NYT), care citeaza patru surse ce cunosc aceasta situatie.

Informatiile impartasite de Pete Hegseth pe chat-ul Signal se refereau la orele de zbor pentru avioanele F/A-18 Hornet care ii tintesc pe rebelii houthi din Yemen. In esenta, erau aceleasi planuri de atac pe care le impartasise si pe un chat Signal separat, in aceeasi zi, si care l-a inclus din greseala pe redactorul-sef de la publicatia The Atlantic.

Sotia lui Hegseth, Jennifer, fosta producatoare la Fox News, nu este angajata a Departamentului Apararii, dar a calatorit cu acesta peste hotare si au existat critici pentru ca si-a insotit sotul la intalniri sensibile cu lideri straini.

Fratele lui Hegseth, Phil, si Tim Parlatore, care continua sa fie avocatul sau personal, au amandoi slujbe la Pentagon, dar nu este clar de ce ei ar trebui sa stie despre viitoarele lovituri militare indreptate impotriva miscarii Houthi din Yemen.

Existenta – despre care nu s-a stiut anterior – a unui al doilea chat pe Signal in care seful Pentagonului a impartasit informatii militare extrem de sensibile este cea mai recenta dintr-o serie de evenimente care au pus sub semnul intrebarii managementul si judecata sa intr-unul dintre cele mai sensibile posturi ale administratiei, noteaza NYT.

Spre deosebire de chat-ul in care jurnalistul de la The Atlantic a fost inclus din greseala, acest al doilea grup de chat a fost creat chiar de catre Pete Hegseth. Grupul o includea pe sotia sa si pe alte circa 12 persoane din cercul sau personal si profesional si a fost creat in ianuarie, inainte de confirmarea sa ca secretar al apararii, fiind denumit „Defense | Team Huddle” (Aparare | Echipa Huddle).

Mai mult, Hegseth si-a folosit telefonul privat, si nu pe cel al guvernului, pentru a accesa chat-ul Signal.

Faptul ca, dupa confirmarea lui Hegseth, sotia, fratele si avocatul sau personal au continuat sa fie mentinuti in acest grup de chat – niciunul dintre acestia neavand vreun motiv aparent de a fi informati cu privire la detaliile operationale ale unei operatiuni militare in timp ce aceasta era in curs de desfasurare – va ridica cu siguranta si alte intrebari cu privire la respectarea de catre seful Pentagonului a protocoalelor de securitate, comenteaza The New York Times.

Hegseth a creat grupul de pe Signal separat, initial ca un forum pentru discutarea informatiilor administrative de rutina sau de planificare, au declarat doua dintre persoanele familiarizate cu chat-ul. Acestea au declarat ca Hegseth nu folosea de obicei chat-ul pentru a discuta despre operatiuni militare sensibile si ca nu includea alti oficiali la nivel de cabinet.

Chat-ul „Defense/Team Huddle” a inclus pana de curand aproximativ o duzina de consilieri de top ai lui Hegseth, intre care Joe Kasper, seful de cabinet al lui Hegseth, si Sean Parnell, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Au fost de asemenea in grupul respectiv doi consilieri superiori ai lui Hegseth – Dan Caldwell si Darin Selnick – care de curand au fost acuzati de scurgere de informatii neautorizate si au fost dati afara. Caldwell si Selnick se numara printre cei trei fosti inalti functionari ai Pentagonului care si-au proclamat nevinovatia intr-o declaratie publica, sambata, ca raspuns la ancheta privind scurgerea de informatii care a dus la concedierea lor.

In timp ce chat-ul Signal creat de Waltz pentru functionarii de rang inalt ai administratiei a fost criticat pentru impartasirea detaliilor unei operatiuni militare pe o aplicatie criptata, dar neclasificata, participantii – in afara de Goldberg de la The Atlantic, care pare sa fi fost adaugat accidental – erau inalti functionari guvernamentali abilitati sa urmareasca evolutia atacului. Insa unii dintre participantii la grupul de chat creat de Hegseth nu erau functionari care sa aiba nevoie sa primeasca informatii in timp real cu privire la detaliile operatiunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: