Nou schimb de prizonieri intre Ucraina si Rusia. 100 de soldati din fiecare tabara au ajuns acasa

externe

Rusia si Ucraina au facut schimb de 100 de prizonieri de razboi din fiecare tabara, in urma medierii Emiratelor Arabe Unite, au declarat, joi, ambele tari, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apararii nu a oferit prea multe detalii despre schimb, dar a spus ca soldatii care se intorc vor fi supusi examinarilor medicale la Moscova.

Acesta a remarcat „medierea umanitara” a Emiratelor Arabe Unite, la fel ca organismul ucrainean care supravegheaza schimbul.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pe Telegram ca majoritatea celor adusi acasa au luat parte la apararea de trei luni a portului Mariupol din Marea Azov, capturat in cele din urma de fortele ruse in mai 2022.

Imaginile au aratat militari imbratisandu-se si vorbind la telefoanele mobile.

Comitetul de coordonare al Ucrainei pentru tratarea prizonierilor de razboi a declarat ca 28 dintre militarii reveniti erau raniti sau bolnavi.

Dintre prizonierii ucraineni eliberati, 84 au luat parte la apararea lui Mariupol, iar ceilalti au servit in alte parti ale regiunilor Donetk si Lugansk, partial ocupate de fortele ruse.

De la inceputul razboiului, cele doua tabere au efectuat 51 de schimburi de prizonieri, in urma carora 3.315 militari ucraineni au fost predati Kievului.

Alti 65 de prizonieri de razboi ucraineni care urmau sa fie predati Ucrainei au murit luna trecuta dupa ce avionul rusesc care-i transporta a fost doborat dintr-o eroare de apararea antiaeriana ucraineana in regiunea rusa de granita Belgorod.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: