Nou semnal de alarma al Washingtonului: „Importante efective de unitati militare ale Rusiei continua sa soseasca la frontiera cu Ucraina”

externe

Noi forte rusesti continua sa soseasca la frontiera cu Ucraina si o invazie in Ucraina ar putea incepe in orice moment, inclusiv in timpul Jocurilor Olimpice de Iarna de la Beijing, a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, anunta Reuters, citata de Agerpres.

Vorbind la o conferinta de presa la Melbourne, dupa o intalnire a Quad – o alianta informala alcatuita din Statele Unite, Australia, India si Japonia – Blinken a spus ca Washingtonul va continua sa-si retraga personalul de la Ambasada din Kiev.

Imagini ale unor sateliti comerciali – publicate de o companie privata din SUA – arata noi desfasurari ale fortelor militare rusesti in mai multe locuri din apropierea Ucrainei, ceea ce sugereaza continuarea consolidarii trupelor amplasate in zona de catre Moscova, pe fondul unei ofensive diplomatice destinate sa dezamorseze criza, conform Reuters.

Rusia efectueaza in prezent manevre comune cu Belarus, precum si exercitii navale in Marea Neagra in cadrul unei serii de activitati militare in apropierea Ucrainei, alimentand astfel temerile privind o invazie iminenta in tara vecina. Moscova neaga orice fel de intentie in acest sens, dand vina pe Kiev si Occident pentru actuala criza.

Societatea Maxar Technologies, cu sediul in SUA, care urmareste de mai multe saptamani mobilizarile de trupe rusesti, a declarat ca imaginile realizate miercuri si joi arata noi desfasurari semnificative de trupe in mai multe locuri din Crimeea anexata, vestul Rusiei si Belarus.

Aceste imagini nu au putut fi verificate in mod independent de catre Reuters.

In Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Rusia in 2014, Maxar afirma ca a identificat o noua desfasurare importanta de trupe si echipamente pe aerodromul Oktiabrskoe, la nord de orasul Simferopol, inclusiv 550 de corturi militare si sute de vehicule.

Noi trupe si echipamente au sosit de asemenea langa Novoozionoie din Crimeea, precum si in apropiere de orasul Slavne, pe coasta de nord-vest a peninsulei.

In Belarus, scena a unor importante manevre comune, Maxar a identificat o noua desfasurare de trupe, vehicule militare si elicoptere pe aerodromul Ziabrovka de langa Gomel, la mai putin de 25 km de granita cu Ucraina.

Intr-un comunicat transmis prin e-mail joi seara se mentioneaza ca importante efective de unitati militare au sosit recent in zona de antrenament Kursk din vestul Rusiei, la aproximativ 110 km est de granita cu Ucraina.

Rusia nu a dezvaluit numarul trupelor pe care le-a desfasurat pentru exercitiile din Belarus si sustine ca are dreptul de a deplasa forte pe teritoriul sau dupa cum crede de cuviinta, insistand ca acestea nu reprezinta o amenintare externa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: