Nou val de executii in Arabia Saudita. 12 persoane au fost decapitate in 10 zile pentru infractiuni legate de droguri

externe

Arabia Saudita a executat 12 persoane in 10 zile, in ciuda promisiunii printului mostenitor de a reduce astfel de pedepse, potrivit unei organizatii pentru drepturile omului. Inculpatii, toti barbati, au fost condamnati la moarte dupa ce au fost inchisi pentru infractiuni non-violente legate de droguri, potrivit The Mirror.

Potrivit organizatiei Reprieve, majoritatea inculpatilor au fost decapitati cu o sabie.

Trei dintre barbatii executati erau pakistanezi, patru sirieni, doi iordanieni si trei sauditi, iar un alt barbat, din Iordania, a fost transferat intr-o aripa a inchisorii si urmeaza sa fie executat vineri, a adaugat ONG-ul.

Cele mai recente cifre arata ca numarul total de persoane executate in Arabia Saudita in acest an este de cel putin 132 – ceea ce este mai mult decat numarul executiilor saudite in 2020 si 2021 la un loc.

Executiile continua in tara din Orientul Mijlociu, in ciuda promisiunilor printului mostenitor Mohammed bin Salman de a-si reforma sistemul de justitie.

In 2018, printul mostenitor a spus ca administratia sa urmareste sa reduca numarul de pedepse capitale si sa execute doar persoanele gasite vinovate de omor sau omor din culpa.

„Mohammed bin Salman si-a prezentat in mod repetat viziunea asupra progresului, angajandu-se sa reduca executiile si sa puna capat pedepsei cu moartea pentru infractiunile legate de droguri. Dar pe masura ce acest an sangeros de executii se apropie de sfarsit, autoritatile saudite au inceput sa execute din nou infractorii marunti, in numar mare si in secret”, a spus directorul Reprieve, Maya Foa.

Organizatiile pentru drepturile omului se tem ca cresterea numarului a pedepselor cu moartea ar putea duce la doborarea recordul sumbru de 186 de crime pe tot parcursul anului 2019.

In august, Organizatia Europeana Saudita pentru Drepturile Omului (ESOHR) a criticat sistemul de justitie al tarii, sustinand ca a tradat promisiunile de reducere a torturii si a crimelor in sistemul sau penal.

ESOHR a spus ca lipsa de transparenta in sistem inseamna ca acestia au aflat despre crime doar dupa ce au avut loc.

In raportul sau, grupul a atras atentia asupra decapitarii in masa a 81 de infractori pe 12 martie, cand mai mult de 70% dintre victime au fost ucise pentru implicarea lor in infractiuni non-fatale.

Din numarul total, 41 de barbati – peste 50 la suta – au fost ucisi pentru ca au participat la demonstratii pro-democratie. Pentru a justifica crimele, conducerea saudita i-a declarat „teroristi”.

ESOHR a raportat ca cel putin trei dintre barbati au sustinut ca au fost torturati iar confesiunile lor au fost fortate.

In cadrul unei intalniri, saptamana trecuta, cu Mohammed bin Salman, in marja summitului G20, premierul britanic Rishi Sunak nu a adus in discutie subiectul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, folosind intalnirea pentru a incuraja Riadul sa produca mai mult petrol si gaze, deoarece intreruperea aprovizionarii din Rusia duce la cresterea preturilor in intreaga lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: