Noua arma trimisa de SUA Ucrainei ar putea depasi „linia rosie” a lui Putin

externe

Boris Pistoriu, sisteme HIMARS, SUA, cumparate, Germania, donate, Ucraina

Un nou sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA si prevazut sa fie trimis in Ucraina ar putea include o modificare care sa incalce  „linia rosie” a presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza Newsweek.

Departamentul Apararii (DoD) a anuntat luni ca Ucrainei i se va trimite un singur HIMARS nou „si munitie suplimentara”, ca parte a unui pachet de ajutor de 100 de milioane de dolari care include, de asemenea, rachete antiaeriene, rachete de artilerie si echipament pentru vreme rece.

Un comunicat de presa al Departamentului Apararii afirma ca ajutorul va contribui la asigurarea Ucrainei „cu capacitatile de care are nevoie pentru a se apara acum si pentru a descuraja agresiunea rusa mult timp in viitor”, numind aceasta masura „o investitie inteligenta”.

Intr-un articol al publicatiei ucrainene Militarnii se speculeaza ca trimiterea unui singur HIMARS ar putea indica faptul ca acesta va include o „modificare unica” care ii va permite sa traga cu rachete cu raza lunga de actiune. Guvernul lui Putin a avertizat in mod repetat SUA si aliatii sai impotriva trimiterii de arme cu raza lunga de actiune in Ucraina.

Anul trecut, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat ca „daca Washingtonul decide sa furnizeze Kievului rachete cu raza mai lunga de actiune, va depasi linia rosie si va deveni o parte directa a conflictului”.

Statele Unite au trimis deja Ucrainei GLSDB si ATACMS in acest an, in timp ce aliatii au depasit si ei presupusa linie rosie. In ciuda acestui fapt, Rusia inca nu si-a pus in aplicare amenintarile.

In ianuarie, la o zi dupa ce SUA au anuntat ca vor trimite Ucrainei GLSDB-uri, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca armele – care ar putea permite Ucrainei sa loveasca tinte din Rusia – sunt „extrem de periculoase” si ar aduce „conflictul la un nou nivel”.

Dupa ce guvernul britanic a anuntat ca va trimite Ucrainei rachete cu raza lunga de actiune „Storm Shadow” in luna mai, Peskov a declarat ca Kremlinul a privit aceasta evolutie „foarte negativ” si a amenintat cu „un raspuns relevant din partea armatei noastre”.

Statele Unite au acceptat sa furnizeze Ucrainei ATACMS in septembrie. Putin a recunoscut ca sistemele reprezinta „o amenintare suplimentara” pentru Rusia, insistand in acelasi timp ca fortele Moscovei vor fi „capabile sa respinga” atacurile aferente. De asemenea, el a avertizat ca SUA au facut „o greseala” si au prelungit suferinta pentru Ucraina.

„Nici in acest sens nu este nimic bun pentru Ucraina – pur si simplu prelungeste agonia”, a spus Putin. „Greseala de o natura mai mare, deocamdata invizibila… este ca Statele Unite sunt din ce in ce mai mult si mai personal atrase in acest conflict”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: