Noua chinezi au fost impuscati de rebeli intr-o mina de aur din Republica Centrafricana. Mina a fost inaugurata cu doar cateva zile in urma

externe

Presupusi rebeli au luat cu asalt un sit minier de exploatare a aurului operat de chinezi, lansat recent in Republica Centrafricana, ucigand noua cetateni chinezi si ranind alti doi duminica, au anuntat autoritatile, informeaza Associated Press.

Atacul a avut loc la doar cateva zile dupa ce barbati inarmati au rapit trei cetateni chinezi in vestul tarii, in apropiere de granita cu Camerun, ceea ce l-a determinat pe presedintele Faustin Archange Touadera sa se deplaseze in China in incercarea de a linisti investitorii.

Atacul asupra minei de aur Chimbolo a inceput in jurul orei 5 dimineata, cand barbatii inarmati au invins paznicii sitului si au deschis focul, a declarat Abel Matipata, primarul orasului Bambari, situat in apropiere. Lansarea sitului minier avusese loc cu doar cateva zile inainte, a adaugat el.

Autoritatile locale au declarat ca ii urmaresc pe atacatori, dar au refuzat sa faca alte comentarii. Locuitorii au declarat ca violentele  au subminat increderea in fortele de securitate.

„Guvernul are dificultati in a-si dovedi capacitatea de a proteja centrafricanii si strainii care traiesc in tara”, a declarat Ange Morel Gbatangue, un locuitor din Bambari.

Nu a existat nicio revendicare imediata a responsabilitatii, dar suspiciunea a cazut asupra Coalitiei Patriotilor pentru Schimbare, sau CPC, care este activa in zona si care lanseaza in mod regulat atacuri impotriva fortelor armate ale tarii. Alianta de grupuri rebele il sustine pe fostul presedinte Francois Bozize.

Anselme Bangue, care sustine administratia actualului presedinte, a declarat ca atacul asupra oamenilor de afaceri chinezi a fost un act de o „lasitate de nedescris”.

„PCC nu numai ca a incetinit ritmul economic al tarii, dar acum ataca fundamentul dezvoltarii. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat Bangue.

Republica Centrafricana ramane una dintre cele mai sarace tari din lume, in ciuda bogatiilor sale minerale vaste,  aur si diamante, printre altele. O multitudine de grupari rebele au operat cu impunitate in intreaga tara aflata in conflict in ultimul deceniu, impiedicand explorarea miniera de catre companiile straine.

Multe dintre cele care opereaza acum in tara sunt conduse de chinezi si s-au confruntat cu probleme de securitate. In 2020, doi cetateni chinezi au murit atunci cand locuitorii locali au condus o revolta impotriva unei mine exploatate de chinezi in Sosso Nakombo. Iar in 2018, trei cetateni chinezi au fost ucisi de membri furiosi ai comunitatii dupa ce un lider local a murit intr-un accident de barca in timp ce ii insotea pe minerii chinezi la un sit.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: