„Noua era”. China isi anunta planurile in legatura cu Taiwanul, isi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insula dupa „reunificare”

externe

China si-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ in Taiwan dupa ce va lua insula inapoi, arata un document oficial publicat miercuri, citat de Reuters, care semnaleaza totodata decizia presedintelui Xi Jinping de a acorda mai putina autonomie decat a sugerat anterior.

Cartea alba intitulata „Chestiunea Taiwanului si reunificarea Chinei in noua era”, este publicata dupa mai multe zile de exercitii militare chineze fara precedent in apropierea insulei, pe care Beijingul o revendica drept teritoriu propriu, in semn de protest fata de vizita presedintei Camerei Reprezentantilor SUA Nancy Pelosi saptamana trecuta. „Noua era” este un termen asociat in mod obisnuit cu conducerea lui Xi.

Taiwanul respinge pretentiile de suveranitate ale Chinei, afirmand ca populatia insulei ar trebui sa-si decida propriul viitor si promite sa-si apere democratia, aminteste Reuters.

China a declarat in doua carti albe anterioare asupra Taiwanului, in 1993 si 2000, ca „nu va trimite trupe sau personal administrativ care sa aiba sediul in Taiwan” dupa realizarea unificarii.

Aceasta linie, menita sa asigure Taiwanul ca se va bucura de autonomie dupa ce va deveni o regiune administrativa speciala a Chinei, nu mai apare in cea mai recenta carte alba.

Partidul Comunist la putere in China a propus ca Taiwanul sa poata reveni sub conducerea sa dupa modelul „o tara, doua sisteme”, similar cu formula sub care fosta colonie britanica Hong Kong a revenit sub conducere chineza in 1997.

Aceasta ar oferi o oarecare autonomie Taiwanului guvernat democratic pentru a-si pastra partial sistemele social si politic.

O linie din cartea alba din 2000, care spunea ca „orice poate fi negociat”, atata timp cat Taiwanul accepta ca exista o singura China si nu doreste sa obtina independenta, lipseste si ea din documentul actualizat.

Taiwanul a trait sub amenintarea invaziei chineze din 1949, cand guvernul invins al Republicii China a fugit in insula dupa ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a castigat un razboi civil, aminteste Reuters.

Agentia DPA consemneaza de asemenea ca pe fondul tensiunilor continue asupra Taiwanului, China ameninta din nou ca va lua inapoi republica insulara democratic autoguvernata prin mijloace militare daca este necesar.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate si vom face toate eforturile posibile pentru a realiza reunificarea pasnica”. „Dar nu vom renunta la folosirea fortei si ne rezervam optiunea de a lua toate masurile necesare”, spune guvernul chinez in cartea alba.

„Utilizarea fortei ar fi ultima solutie (…). Vom fi nevoiti sa luam masuri drastice doar pentru a raspunde la provocarea elementelor separatiste sau a fortelor externe daca ar trece vreodata liniile noastre rosii”.

Nicio interferenta straina in Taiwan nu va fi tolerata, declara conducerea chineza, adaugand ca „obiectivul istoric al reunificarii patriei noastre trebuie realizat si va fi realizat”.

Mai mult despre:

Comentarii: