Noua lege a pensiilor a fost adoptata de Parlament. USR: „Este o minciuna cum ca aveti bani pentru cresterea pensiilor”

politica

Marcel Ciolacu

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern. S-au inregistrat 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „impotriva” si 17 abtineri.

Saptamana trecuta, Senatul a adoptat acest proiect, care prevede ca pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmeaza sa fie recalculate dupa o noua formula.

USR a sustinut insa ca noua lege este „o minciuna cap-coada”.

„Aceasta noua lege este o minciuna cap – coada pentru ca asta v-ati obisnuit sa faceti, sa mintiti pensionarii pe care ii vedeti strict ca o masa de manevra in scop electoral”, a declarat deputatul Cristian Seidler.

„Nu ati avut bani la 31 martie 2023 cand trebuia sa intre in vigoare noua lege a pensiilor, asa ca ati amanat intrarea in vigoare pentru 1 septembrie 2024, daca nu cumva si aceasta este o minciuna. O minciuna cum ca aveti bani pentru aceasta noua lege a pensiilor, pentru ca Ministerul Finantelor spune si citez: impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare masuri suplimentare de crestere a veniturilor, respectiv de crestere a taxarii mediului de afaceri si a populatiei.

Minciuna cum ca aceasta noua lege ar elimina inechitatile, pentru ca o spune si Blocul National Sindical citez: aceasta lege creeaza inechitate raportat la contributivitate.

Si, de fapt, cea mai mare inechitate este ca in continuare exista pensii speciale pe care le-ati salvat pentru cel putin inca 40 de ani. USR isi doreste cresterea pensiilor si un sistem de pensie echitabil, dar spunem „Nu” acestei minciuni legalizate si haosului bugetar pe care il creati cu buna-stiinta”, a afirmat Seidler.

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, a declarat ca proiectul a ajuns sa genereze „haos si teama”, desi ar fi trebuit sa fie cel mai clar dintre subiectele dezbatute de coalitia de guvernare.

„In ultimele saptamani s-a simtit un haos intr-o chestiune care trebuia explicata cu subiect si predicat, explicata inca o data, de sapte ori, nu cu o fosta presedinta de la Casa de Pensii, nu cu cine este presedinte in Casa de Pensii. Trebuia explicat de factorul decizional ori de cate ori era nevoie. O serie de oameni care au fost in grupe nu mai sunt. Nevazatorii se intreaba… Ma cauta pe mine, va cauta pe trei sferturi dintre dumneavoastra, aveti, n-aveti treaba cu subiectul, va cauta disperati, ceea ce va arata ceva. Unul dintre cele mai importante subiecte de reforma, anuntat de atatia ani si care urma sa fie dezbatut si care trebuia sa fie un subiect de claritate pentru toti pensionarii, a ajuns sa genereze un haos si o teama”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a reprosat coalitiei de guvernamant ca nu a clarificat problema sursei bugetare si ca nu a explicat populatiei consecintele unor prevederi ale proiectului.

Violeta Alexandru a precizat ca, desi populatia asteapta clarificari, deputatii majoritatii sunt multumiti „ca s-a facut un raport pe repede” si sunt preocupati de modificari minore ale proiectului.

„Eu cred ca avem in acest moment o problema de neseriozitate pe un subiect care trebuia sa fie Biblia – cel mai clar dintre subiectele dezbatute de aceasta coalitie, care are toata forta politica si sa vorbeasca la televizor, si sa clarifice, si sa iasa ori de cate ori este nevoie sa lamureasca oamenii. Aceasta lege, pe langa componenta de crestere cu inflatia, care este o chestiune de bun simt, face niste corecturi pe care tot PSD le-a creat, neadaptand formula de calcul la ceea ce in trepte a fost cresterea stagiului de cotizare si a varstei. Tot PSD le-a creat, tot PSD trebuie sa le faca acum, fara sa para ca da ceva pensionarilor, ci doar le face o corectie. Nu cred ca legea se va aplica in ceea ce priveste punctele de stabilitate”, a mentionat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: