Noua motiune Citu la Congresul PNL: „8 ani la guvernare alaturi de PSD” – Opinie

opinii

Demisiile ministrilor USRPLUS devin efective de miercuri, presedintele Iohannis nu poate decat sa le aprobe dupa ce au fost trimise la Cotroceni de Citu. Prin urmare, Citu intra in alegerile de la Congresul PNL cu un guvern minoritar, fara majoritate parlamentara. Ce viitor le poate infatisa el liberalilor in aceste conditii?

Jocurile pare ca s-au aranjat astfel incat Citu sa ramana premier pana la congres, avand astfel in mare atuul ca detine in continuare numeroase parghii de putere. O mana sanatoasa de ajutor in acest sens ii ofera PSD-ul. Marcel Ciolacu a confirmat inplicit, marti seara, la Romania TV, ca PSD intentioneaza sa il tina premier pe Citu inca 45 de zile (la sfarsitul acestei perioade el fiind nevoit sa vina in fata Parlamentului pentru un vot de confirmare avand in vedere ca s-a schimbat componenta executivului).

„Guvernul Citu este cazut, dom’le. In 45 de zile… Deja 5 zile s-au dus de cand a fost demis domnul Stelian. Ceasul a inceput sa ticaie. Cinci zile au trecut, mai sunt 40 de zile. In momentul acesta Guvernul Citu este cazut, in 40 de zile ei trebuie sa vina in Parlament”, a declarat Ciolacu.

Astfel, PSD nu mai vrea sa scape „de urgenta” de „cel mai prost premier din istoria Romaniei”. Acelasi Ciolacu: „Am inteles, il dam jos maine pe Citu, ce urmeaza apoi?”.

Paranteza. Ciolacu si toata sefimea PSD neaga muscand din microfoane ca sunt pe blat cu tabara Citu, sustinand ca nu vor sa se amestece in „circul astora”. Insa ce este mai important pentru romani? Ca Florin Citu sa plece imediat, el fiind conform propagandei PSD „cel mai dezastruos premier din istorie, care a prabusit economia si ne-a bagat in datorii pentru zece generatii”, sau orgoliile suferinde ale membrilor PSD, care nu suporta sa voteze motiunea alaturi de „cei care ne-au dat picioare in gura si pumni in gura” (citat din Grindeanu)?

Prin mentinerea lui Citu inca 40 de zile in fruntea guvernului, Ciolacu satisface de fapt cea mai fierbinte dorinta a Palatului Cotroceni si a taberei Citu. Citu trebuie sa intre ca premier in congresul PNL din 25 septembrie pentru a-si pastra sansele de a castiga presedintia partidului. Un Citu doborat din fruntea guvernului nu va mai fi votat nici macar de Rares Bogdan si Robert Sighiartau, cei mai infocati sustinatori de acum ai premierului.

Trecem mai departe. Citu ramane premier si in 25 septembrie apare in fata delegatilor PNL cerand sa fie ales presedinte al partidului. Cum ii poate el asigura in actualele conditii ca PNL va ramane la guvernare pana in 2028, asa cum promite in motiunea sa? Cu USRPLUS nu mai exista cale de impacare, cat timp el este premier, astfel ca singura alianta posibila care sa-i asigure o majoritate in Parlament este cea cu PSD.

Va fi dispusa majoritatea celor din PNL sa accepte o astfel de situatie? Primarii PNL probabil ca abia asteapta, ei nu sunt diferiti cu mult de cei din PSD, au cam aceleasi apucaturi si aceeasi spaima fata de DNA. Insa a perfecta o astfel de alianta neagra va permite PNL-ul sa ramana la guvernare pana cel mult in 2024, dupa care alegerile vor arunca partidul in ghena istoriei alaturi de PNTCD. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca al doilea mandat al lui Iohannis va ramane in istorie patat de acest compromis rusinos. Nu e nimic „wow” in acest scenariu, alta varianta nu exista.

Oricat s-ar zbate Citu sa nege blatul cu PSD, oricat striga Ciolacu la televiziunile partidului ca Florin Citu este un nenorocit, realitatea si faptele arata altceva. PSD ajuta tabara Citu sa blocheze in fasa motiunea in Parlament iar pesedistii cei mai vocali contra lui Citu, printre care se remarca gura larga a Gabrielei Firea, au amutit brusc. Tirurile din ambele partide sunt indreptate acum catre USRPLUS.

In loc de incheiere, iata o declaratie a lui Ciolacu, cum se chinuie sarmanul sa demonstreze ca nu este pe blat cu tabara Citu: „Eu nu boicotez nimic, dar nu participam”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: