Noua strategie prin care dronele navale ale Ucrainei avariaza nave rusesti. SBU: „Facem lucruri pe care nimeni in lume nu le-a facut inaintea noastra”

externe

Stalker

Dronele Sea Baby ale Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au amplasat mai mult de 15 mine subacvatice in apropierea Peninsulei Crimeea, pe rute folosite exclusiv de navele de razboi rusesti, in urma carora cel putin patru nave rusesti au fost avariate, relateaza The Wall Street Journal.

„Dupa primele utilizari ale dronelor navale, rusii au construit bariere mai mari la intrarea in portul din Sevastopol, ceea ce a facut loviturile cu drone aproape imposibile. Asa ca echipa sefului SBU, Vasil Maliuk, a venit cu o alternativa: amplasarea de mine marine”, se arata in materialul care descrie activitatea dronelor maritime SeaBaby ale SBU.

Dupa cum se mentioneaza in articol, asa-numitele mine de fund sunt fabricate din plastic si cantaresc aproximativ 180 kg si sunt greu de detectat, deoarece se scufunda in noroi sub apa de mica adancime. Timp de o luna si jumatate, echipa specializata a lui Maliuk a urmarit rutele navelor militare si ale transportului civil inainte de a trimite SeaBaby pentru a pune doua mine. La 14 septembrie, corveta purtatoare de rachete Samum a explodat pe una dintre minele care i-a facut o gaura in pupa.

„In urmatoarele saptamani, SeaBaby a navigat inainte si inapoi, parcurgand mai mult de 3.000 de mile marine, asezand inca aproximativ 15 mine”, noteaza publicatia.

WSJ relateaza ca, la 11 octombrie, nava de patrulare „Pavel Derjavin” si-a rupt partea laterala in timp ce intra in Golful Sevastopol. Acesta se indrepta spre port pentru intretinere. Vase vanatoare de mine si scafandri au cercetat zona in cautarea de mine, aparent fara succes.

La 13 octombrie, „Pavel Derjavin” a fost redirectionata catre un alt port pentru reparatii, dar in timp ce parasea Golful Sevastopol, a intalnit o mina. Un remorcher trimis pentru a-l salva a lovit, de asemenea, o mina si a trebuit sa fie remorcat inapoi in port.

„Cateva zile mai tarziu, explozia unei mine a avariat, de asemenea, o nava moderna antimina, una dintre cele doua aflate in prezent in serviciu in Rusia”, a scris WSJ despre avaria navei cu fund transparent Vladimir Kozitki.

Potrivit Wall Street Journal, folosire minelor cu detonare de la distanta de catre SBU este primul exemplu de minare cu detonare de la distanta de succes din lume.

„Anterior, dronele maritime erau utilizate mai ales pentru supraveghere sau logistica. Noi (SBU – n.r.) facem multe lucruri pe care nimeni in lume nu le-a facut inaintea noastra”, a declarat interlocutorul publicatiei din SBU.

In total, sub conducerea lui Maliuk, Serviciul de Securitate a lovit 11 nave de razboi rusesti si podul din Crimeea, pe care rusii inca nu il pot folosi pe deplin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: