Noua tema de atac a PSD. Ciolacu si Grindeanu isi bat joc de eforturile lui Iohannis de a obtine avantaje pentru Romania la negocierile de la Bruxelles privind reducerea emisiilor de gaze

politica

Liderii PSD si-au batut joc, joi si vineri, de negocierile pe care Klaus Iohannis le poarta la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, legat de reducerea emisiilor de gaze. Negocierile au o miza foarte importanta pentru dezvoltarea economica a Romaniei.

Ciolacu a declarat batjocoritor, joi seara, la Antena 3 ca Iohannis este preocupat acum de emisiile de gaze in loc sa vina cu masuri legate de combaterea pandemiei. Mesajul a fost preluat a doua zi, vineri, de prim-vicepresedintele PSD Sorin Grindeanu.

„Am vazut cu totii pozitia PNL si a presedintelui Klaus Iohannis, care, inclusiv ieri, la Bruxelles, dupa preocuparile pentru incalzirea globala, ne-a spus iar despre anumite masuri de combatere, masca, spalat. As fi vrut, ca si dumneavoastra, sa ii vad mai vehementi, daca pot sa spun asa, privind masurile de combatere a pandemiei”, a declarat Grindeanu intr-o conferinta de presa.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi si vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, context in care a afirmat ca propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea fi acceptata de Romania, in anumite conditii.

Liderii europeni au discutat despre viitorul relatiei dintre Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie, schimbarile climatice, coordonarea la nivelul Uniunii in contextul pandemiei de COVID-19, relatiile UE-Africa, evolutiile din vecinatatea estica a Uniunii, cu accent pe Belarus si cazul Navalnii, precum si situatia din regiunea Mediteranei de Est.

„Presedintele Klaus Iohannis a subliniat ca propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 este una foarte ambitioasa, care ar putea fi acceptata de catre Romania, in anumite conditii. In acest sens, presedintele Romaniei a mentionat faptul ca atingerea acestei tinte va depinde de instituirea unor mecanisme de sprijin si flexibilitati adaptate nevoilor si specificului statelor membre. De asemenea, trebuie luate in considerare eforturile de decarbonizare anterioare, precum si diferentele de dezvoltare dintre statele membre, astfel incat partajarea eforturilor la nivelul Uniunii sa se realizeze de o maniera echitabila”, arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, seful statului a reafirmat importanta asigurarii finantarii de catre UE a actiunilor din domeniul schimbarilor climatice, in special pe baza noilor instrumente dedicate redresarii economice, in functie de prioritatile fiecarui stat membru.

El a aratat ca, pentru asigurarea implementarii adecvate a noilor angajamente, este necesara respectarea unor conditii esentiale. Prima dintre acestea se refera la faptul ca modalitatea de atingere a noilor tinte trebuie decisa la nivel national, avand in vedere ca nu exista o solutie unica, aplicabila tuturor statelor membre.

Presedintele Iohannis a declarat ca este importanta mentinerea unui cadru flexibil, care sa permita tuturor tarilor din Uniune sa identifice cele mai potrivite solutii pentru contributia la atingerea unor noi obiective in domeniu.

Seful statului a reiterat ca stabilirea mix-ului energetic trebuie sa ramana o competenta nationala, context in care este necesara adaptarea, la nivel national, a masurilor de conformare la noile obiective din domeniul schimbarilor climatice.

Discutiile privind schimbarile climatice au avut la baza propunerea CE de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera, la nivelul Uniunii, pana la sfarsitul anului 2030 comparativ cu anul 1990. Concluziile adoptate de liderii europeni referitoare la aceasta tema fac referire la faptul ca toate statele membre ale Uniunii trebuie sa participe la efortul colectiv de atingere a acestui obiectiv, cu luarea in considerare a circumstantelor nationale si a principiilor echitatii si solidaritatii. In acest context, Consiliul European a invitat CE sa aiba un dialog aprofundat cu statele membre ale Uniunii pentru a evalua situatiile specifice si impactul la nivel national.

Liderii europeni vor reveni asupra acestui subiect la reuniunea din decembrie 2020 pentru a agrea noua tinta de reducere a emisiilor pentru 2030 si avansarea pozitiei actualizate a UE la Conventia-cadru a ONU privind schimbarile climatice pana la finalul anului in curs. Totodata, liderii europeni au reiterat apelul catre toate partile la Conventie de a-si actualiza pozitiile, in efortul global de combatere a schimbarilor climatice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: