Noua tulpina britanica face ravagii in Irlanda. Este responsabila de jumatate din noile contagieri

externe

Prim-ministrul irlandez, Micheal Martin, a informat luni ca aproape jumatate dintre noile cazuri de COVID-19 sunt provocate de asa-numita tulpina britanica, astfel incat le-a cerut cetatenilor sa poarte masti sanitare atunci cand ies din casa, relateaza EFE, citata de Agerpres.

Noua varianta a coronavirusului SARS-CoV-2 detectata prima data in Marea Britanie la sfarsitul anului trecut, mai contagioasa, a dus la o escaladare a infectarilor si a determinat executivul irlandez sa decreteze incepand de miercuri un nou lockdown, mai strict, pentru cel putin o luna.

Micheal Martin a explicat ca, potrivit Echipei de Urgenta a Sanatatii Publice (NPHET), aceasta varianta este responsabila de peste 45 % dintre cazurile detectate in ultimele zile, fata de cele 25 % din prima saptamana a anului 2021 si 9 % din urma cu 15 zile.

Cifrele oficiale arata ca duminica au fost raportate opt noi decese in cele 24 de ore anterioare, urcand bilantul total al deceselor la 2.344, si au fost detectate 6.888 de noi contagieri, al caror numar total se ridica la 147.613.

Consilierii guvernului au avertizat ca Irlanda are in prezent una dintre cele mai mari rate de raspandire din Europa.

Dupa al doilea lockdown decretat la sfarsitul lunii octombrie, executivul irlandez a propus o perioada de relaxare la inceputul lui decembrie, pe care observatorii au calificat-o drept imprudenta.

Autoritatile au sustinut ca au fost acordate cetatenilor „trei saptamani libere” pentru a reactiva economia in timpul sarbatorilor de iarna, desi guvernul prevedea sa reintroduca un lockdown luna aceasta, o ipoteza respinsa de premierul Martin intr-un interviu acordat postului de radio Newstalk.

Potrivit lui, cresterea contactelor sociale in baruri, restaurante si in case, la care se adauga noua mutatie britanica „mult mai contagioasa”, au dus la o crestere a cazurilor de COVID-19 in intreaga tara.

Totusi, el a subliniat ca guvernul a reactionat cu rapiditate imediat ce s-a detectat aparitia noii tulpini in Irlanda si a fost introdus nivelul cinci de alerta in saptamana Craciunului, cu restrictii care au fost „suspendate in noaptea de Craciun si de Anul Nou”, a reaminitit el.

Mai mult despre: ,

Comentarii: