externe

Noua tulpina britanica face ravagii in Irlanda. Este responsabila de jumatate din noile contagieri

Prim-ministrul irlandez, Micheal Martin, a informat luni ca aproape jumatate dintre noile cazuri de COVID-19 sunt provocate de asa-numita tulpina britanica, astfel incat le-a cerut cetatenilor sa poarte masti sanitare atunci cand ies din casa, relateaza EFE, citata de Agerpres.

Noua varianta a coronavirusului SARS-CoV-2 detectata prima data in Marea Britanie la sfarsitul anului trecut, mai contagioasa, a dus la o escaladare a infectarilor si a determinat executivul irlandez sa decreteze incepand de miercuri un nou lockdown, mai strict, pentru cel putin o luna.

Micheal Martin a explicat ca, potrivit Echipei de Urgenta a Sanatatii Publice (NPHET), aceasta varianta este responsabila de peste 45 % dintre cazurile detectate in ultimele zile, fata de cele 25 % din prima saptamana a anului 2021 si 9 % din urma cu 15 zile.

Cifrele oficiale arata ca duminica au fost raportate opt noi decese in cele 24 de ore anterioare, urcand bilantul total al deceselor la 2.344, si au fost detectate 6.888 de noi contagieri, al caror numar total se ridica la 147.613.

Consilierii guvernului au avertizat ca Irlanda are in prezent una dintre cele mai mari rate de raspandire din Europa.

Dupa al doilea lockdown decretat la sfarsitul lunii octombrie, executivul irlandez a propus o perioada de relaxare la inceputul lui decembrie, pe care observatorii au calificat-o drept imprudenta.

Autoritatile au sustinut ca au fost acordate cetatenilor „trei saptamani libere” pentru a reactiva economia in timpul sarbatorilor de iarna, desi guvernul prevedea sa reintroduca un lockdown luna aceasta, o ipoteza respinsa de premierul Martin intr-un interviu acordat postului de radio Newstalk.

Potrivit lui, cresterea contactelor sociale in baruri, restaurante si in case, la care se adauga noua mutatie britanica „mult mai contagioasa”, au dus la o crestere a cazurilor de COVID-19 in intreaga tara.

Totusi, el a subliniat ca guvernul a reactionat cu rapiditate imediat ce s-a detectat aparitia noii tulpini in Irlanda si a fost introdus nivelul cinci de alerta in saptamana Craciunului, cu restrictii care au fost „suspendate in noaptea de Craciun si de Anul Nou”, a reaminitit el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Furie la Kremlin dupa anuntul privind deblocarea ajutorului pentru Kiev: „SUA provoaca Ucraina la noi ostilitati, pana la ultimul ucrainean”

Prin acordarea de ajutor Ucrainei, SUA permit Kievului sa continue ostilitatile de pe urma carora…

33 de minute ago

Burduja, reactie la intentiile PSD de a renunta la Cirstoiu: „Solutia nu este sub nicio forma sustinerea populismului ieftin”

Presedintele PNL Bucuresti, Sebastian Burduja, confirma si el ca exista tensiuni mari in coalitie din…

28 de minute ago

Cirstoiu anunta cine ar fi in spatele „campaniei negative” la adresa sa: „Segmente din PSD si PUSL. Ma uit la Antena 3 in fiecare seara”

Catalin Cirstoiu a acuzat joi ca "segmente din PSD" si partidul lui Dan Voiculescu, PUSL,…

2 ore ago

Nicusor Dan, despre scandalul Cirstoiu: „PSD incepe sa se delimiteze de el, electoratul PSD merge catre Piedone”

Edilul general, Nicusor Dan, afirma ca PSD incepe sa se delimiteze de Catalin Cirstoiu, candidatul…

3 ore ago