Noul ambasador al SUA in Romania: „Am avut placerea de a servi inainte in Romania. Sunt hotarata sa lucrez indeaproape cu Romania in timp ce suntem uniti impotriva razboiului Kremlinului”

news

„Romania este un model pentru alti membri NATO”, a declarat Kathleen Kavalec, nominalizata la functia de ambasador al Statelor Unite in Romania, marti, in timpul audierii in Comitetul pentru Relatii Externe al Senatului american, conform site-ului foreign.senate.gov.

„Azi, Romania este un model pentru alti membri NATO. Ea a bugetat 2% din PIB pentru aparare – si, cel mai recent, s-a angajat sa-si ridice bugetul pentru aparare la 2,5% la suta, in mare parte alocat pentru achizitionarea de echipamente din SUA in efortul ei robust de modernizare. Ea gazduieste forte multinationale NATO si este un contribuitor de lunga durata la misiunile si operatiunile NATO din intreaga lume”, a subliniat dna Kavalec, declarandu-se „onorata sa apara in fata” comitetului „in calitate de candidat al presedintelui Biden pentru functia de ambasador al SUA in Romania”.

„In timp ce discutam, secretarul (de stat american Antony n.r.) Blinken se afla la Bucuresti, ceea ce subliniaza importanta parteneriatul nostru de lunga durata cu Romania”, a notat ea.

„Am avut placerea de a servi inainte in Romania, ca ofiter pentru afaceri culturale la Ambasada din Bucuresti”, a amintit ea. „In acest rol, am calatorit in toata tara pentru a ne indeplini programele pentru diplomatia publica si extinde reteaua noastra de +American Corners+ – centre de resurse unde romanii pot afla mai multe despre cultura, istoria si guvernul american”, a adaugat ea, citata de Agerpres.

„Subliniind prioritatile politice” care ii vor ghida activitatea ca ambasador american in Romania, daca va fi confirmata, Kathleen Kavalec a spus ca „in primul rand, ma voi angaja pentru siguranta si securitatea echipei Misiunii noastre si a cetatenilor americani care traiesc, lucreaza si calatoresc in Romania”.

„In al doilea rand, daca voi fi confirmata, voi promova cooperarea noastra cu Romania in chestiuni vitale de securitate”.

„De la sfarsitul dictaturii comuniste in 1989, Romania a facut progrese remarcabile in construirea unei veritabile democratii si economii de piata. Romania a spus clar, de la inceput, ca scopul ei era aderarea la NATO si Uniunea Europeana, iar prin munca asidua si determinare, tara si oamenii ei au reusit”, a notat ea.

„Am fost prezenta in 2008 cand Romania a gazduit la Bucuresti summitul NATO, o sursa de mandrie pentru intreaga tara. Eu si familia mea ne-am alaturat celebrarilor de Anul Nou 2007 la Sibiu – conduse de primarul de atunci, actualul presedinte Klaus Iohannis – salutand aderarea oficiala a Romaniei la UE”, a amintit ea.

„Sunt hotarata sa lucrez indeaproape cu Romania in timp ce suntem uniti impotriva razboiului Kremlinului, neprovocat, nejustificat si ingrozitor contra Ucrainei. Determinarea ferma a Romaniei a fost deosebit de laudabila in aceasta criza. Tara si oamenii ei au primit cu bratele si inimile deschise peste doua milioane si jumatate de refugiati ucraineni, dintre care mai mult de 85.000 raman in tara, si i-a sprijinit cu generozitate pe acesti refugiati cu asistenta critica si servicii esentiale”, a notat Kathleen Kavalec.

„In plus, Romania a sprijinit sanctiunile fara precedent pentru a slabi masina de razboi a lui Putin si a ajutat Ucraina printr-o gama larga de alte activitati umanitare si eforturi de securitate”, a adaugat ea.

Angajandu-se „sa lucreze la aprofundarea si extinderea cooperarii noastre economice cu Romania”, Kathleen Kavalec a declarat ca „va incuraja eforturile Romaniei de a promova un climat de afaceri care sa faciliteze investitiile din SUA” si ca „va sustine eforturile Romaniei de a lupta impotriva coruptiei si a consolida institutiile democratice, inclusiv in sprijinirea unei mass-media libere si independente”.

„Ma voi angaja sa extind parteneriatul nostru american de lunga durata cu Romania. Anul acesta, Statele Unite si Romania sarbatoresc 25 de ani de Parteneriat Strategic bilateral. Astept cu nerabdare sa fac urmatorii pasi pentru a construi pe baza acestui fundament puternic”, a conchis Kathleen Kavalec, prima femeie nominalizata de presedintele Joe Biden pentru functia de ambasador al SUA in Romania, in timpul audierii in Senatul american.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: