news

Noul BMW care isi schimba culoarea la o simpla apasare de buton. Cum functioneaza noua tehnologie

BMW a prezentat o masina cameleon care isi schimba culoarea, fiind mai recenta incercare a firmelor auto de a-si dota vehiculele cu tehnologii de ultima ora.

Firma auto germana a declarat ca „da viata caroseriei masinii” cu ajutorul unei invelisuri de caroserie special dezvoltate pentru modelul sau SUV iX, complet electric, care foloseste aceeasi tehnologie ca si e-reader-ul Kindle de la Amazon.

Prin simpla apasare a unui buton, soferul poate schimba nuanta exterioara a masinii, permitand schimbarea culorii intre alb si negru sau chiar dungi deschise si intunecate prin activarea cernelii electronice din invelisul exterior.

„Tu decizi ce vrei sa porti, care este statutul tau pe retelele de socializare – si poti decide cum arata masina ta”, a declarat Stella Clarke, sefa de proiect a BMW, citata de The Guardian. Clarke a adaugat ca tehnologia ar putea fi folosita pentru a localiza masina, facand-o sa clipeasca atunci cand soferul o cauta, sau pentru a afisa in exterior capacitatea bateriei vehiculului.

Potrivit BMW, efectul este creat prin aplicarea unei sarcini electrice catre microcapsule – care contin particule de pigmenti albi si negri – suspendate intr-un lichid invelit in folie. Culoarea alterneaza in functie de aplicarea unei sarcini negative sau pozitive, determinand fie pigmentii albi, fie cei negri sa se adune la suprafata microcapsulei.

Conceptul de masina, care nu este disponibil pentru vanzare publica, a fost prezentat in cadrul expozitiei anuale Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, unde firmele din domeniul auto isi fac tot mai des reclama produselor alaturi de producatorii de telefoane mobile, gadgeturi si ecrane TV.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

5 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

7 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

7 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

7 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

7 ore ago