Noul guvern al UK continua sa sustina puternic Ucraina. Premierul laburist anunta ca Ucraina poate folosi rachete Storm Shadow pentru a lovi tinte in interiorul Rusiei

externe

Starmer

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a anuntat ca Ucraina ar putea folosi rachete cu raza lunga Storm Shadow pentru a atinge tinte militare in interiorul Rusiei, relateaza Bloomberg.

Starmer a subliniat ca depinde de Ucraina cum sa foloseasca rachetele britanice. Remarcile sale au reluat pozitia fostului ministru de Externe al Regatului Unit, David Cameron, indicand ca nu va exista nicio schimbare de politica in aceasta chestiune dupa ce Partidul Laburist al lui Starmer a castigat alegerile saptamana trecuta.

Cameron a declarat la inceputul lunii mai ca Kievul are dreptul de a folosi armele furnizate de Londra pentru a lovi tinte pe teritoriul rus.

Rachetele sunt „evident pentru a fi utilizate in conformitate cu dreptul international umanitar” si „in scopuri defensive”, dar „este dreptul Ucrainei sa decida cum sa le desfasoare in aceste scopuri defensive”, a spus premierul in timpul summitului NATO de la Washington.

Se pare ca Ucraina a folosit rachete Storm Shadow furnizate de Regatul Unit, cu o raza de actiune de pana la 250 de kilometri, pentru a lovi tinte militare rusesti in Crimeea, un teritoriu suveran ucrainean anexat ilegal de Rusia.

Cand Rusia si-a lansat ofensiva intensificata impotriva regiunii Harkov in mai, o serie de tari au declarat ca au ridicat restrictiile privind utilizarea armelor furnizate de Occident impotriva tintelor militare din interiorul Rusiei.

SUA i-au acordat Kievului permisiunea de a folosi limitat anumite arme americane pentru a lovi tinte rusesti in apropierea granitei regiunii.

Presedintele Volodimir Zelenski continua sa indemne Washingtonul sa permita Ucrainei sa loveasca tinte in adancul Rusiei, inclusiv avioane militare stationate in baze.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: