Noul lider al formatiunii grecesti de stanga Syriza, criticat vehement fiindca vrea sa renunte la convingerile comuniste

externe

Stefanos Kasselakis, Syriza, capital, comunism, concedieri, critici

Noul lider al partidului grec de stanga Syriza, Stefanos Kasselakis, si-a reafirmat duminica intentia ferma de a face din acesta „un partid modern”, in timp ce criticile sunt tot mai mari in cadrul acestei formatiuni politice legate de metodele fostului broker de la Goldman Sachs, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Ales spre surprinderea generala in urma cu o luna in fruntea Syriza, omul de afaceri de 35 de ani este acuzat de vechea garda din partid ca ignora procedurile interne si cauta sa vireze spre centru-dreapta fostul partid al stangii radicale condus 15 ani de Alexis Tsipras, provenit din randurile tineretului comunist.

„Sunt presedintele unei formatiuni progresiste cu mandatul de a crea un partid de stanga modern”, a declarat duminica Kasselakis la Ant1 TV.

„Raul nu se intoarce (…), nu e pe tocmeala”, a continuat el.

Noul lider al Syriza a starnit critici amanand cu trei luni, din noiembrie in februarie, un congres mult asteptat privind linia politica a partidului.

De asemenea, el a starnit indignare la inceputul acestei luni declarand industriasilor eleni ca, sub presedintia sa, Syriza nu va mai „demoniza” capitalul privat. Capitalul „este un instrument pentru prosperitate”, a spus el.

Sambata, cotidianul de stanga Efsyn a amintit ca, in urma cu 10 ani, Kasselakis a aparat disponibilizarile si reducerile de salarii in sectorul public in timpul crizei datoriilor din Grecia.

„Cele 15.000 de disponibilizari din sectorul public planificate pentru 2012 mi se par mult prea putine. In opinia mea, ar fi trebuit sa concediem deja mult mai multe persoane si sa investim banii in reduceri de taxe”, a scris el la acea data intr-un cotidian al diasporei grecesti.

Kasselakis a spus duminica, la postul de radio Cosmos, ca nu trebuie judecat pe articolele de opinie scrise in urma cu zece ani.

Sambata, un membru marcant al Syriza, fostul ministru al sanatatii Andreas Xanthos, l-a acuzat pe Kasselakis ca vrea sa „transforme” Syriza. „Este deconectat de realitate”, a afirmat el.

Stefanos Kasselakis, care pana de curand a locuit la Miami si nu a detinut niciodata niciun mandat electoral in Grecia, a fost ales cu peste 56% din voturile membrilor Syriza la capatul unei campanii interne care a dezvaluit profunde diviziuni in randul primului partid de opozitie din Grecia.

El a preluat conducerea unui partid invins in cele doua alegeri legislative succesive din mai si iunie, potrivit AFP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: