Noul premier al Vietnamului a studiat in Romania pe timpul lui Ceausescu. El a lucrat si la Bucuresti, la ambasada Vietnamului

externe

Vietnamul si-a reinnoit conducerea luni, in timpul unei sesiuni a Adunarii Nationale, alegandu-l pe Nguyen Xuan Phuc, pana acum in fruntea guvernului, in functia de presedinte al tarii, si pe Pham Minh Chinh in functia de prim-ministru, relateaza EFE.

Phuc, 66 de ani, a servit ca prim-ministru al Vietnamului din 2016 si viceprim-ministru din 2011. Ca prim-ministru, el a jucat un rol cheie in ratificarea unor acorduri comerciale majore precum Parteneriatul Economic Regional Complet (RCEP), Acordul de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) si a prezidat Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) anul trecut, aminteste DPA, citata de Agerpres.

In 2018, secretarul general al Partidului Comunist aflat la guvernare in Vietnam, Nguyen Phu Trong, a preluat si rolul de presedinte dupa moartea lui Tran Dai Quang. El a fost reales in ianuarie secretar general al Partidului Comunist pentru a treia oara si a ales sa renunte la functia de presedinte al tarii.

Apreciat pentru felul cum a gestionat pandemia de COVID-19 si pentru bilantul sau economic, Phuc a obtinut majoritatea voturilor celor 500 de deputati ai parlamentului unicameral, exprimate prin vot secret.

Alegerea lui Phuc marcheaza separarea dublului rol al lui Trong si revenirea la conducerea traditionala cu „patru piloni” a tarii cu secretar general, prim-ministru, presedinte si sef al Adunarii Nationale. Totusi, secretarul general al Partidului Comunist, partid unic, este cel mai inalt lider al regimului vietnamez. Presedintele statului este al doilea in ierarhia conducerii, inaintea primului ministru.

Conducerea guvernului ii revine lui Pham Minh Chinh, 62 de ani, presedintele Comitetului central de organizare al partidului din 2016. Potrivit Ambasadei Vietnamului la Bucuresti, sub conducerea noului guvern, tara va continua sa mentina stabilitatea politica si sa faca pasi mari in dezvoltarea socio-economica in contextul in care epidemia de COVID-19 se dezvolta inca in moduri complicate in intreaga lume.

In ceea ce priveste perspectivele relatiilor dintre Vietnam si Romania, acestea vor cunoaste o evolutie pozitiva. Noul prim-ministru Pham Minh Chinh a studiat in Romania, a lucrat la Ambasada Vietnamului in Romania si cunoaste relatia dintre cele doua tari.

Vietnamul este orientat spre export, ca un sector important catre economie, hotarat sa promoveze participarea la economia globala si la lanturile internationale de aprovizionare. Odata cu semnarea cu succes a Acordului de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) in 2020, cu ajutorul pretios al Romaniei in calitate de presedintie rotativa a UE, Vietnam se dezvolta ca un partener comercial important al Romaniei (schimbul comercial dintre Romania si Vietnam a fost de aproximativ 265 milioane dolari, mai mare decat anul anterior, in pofida pandemiei – 250 milioane dolari) si al Uniunii Europene, a detaliat Ambasada Vietnamului pentru Agerpres.

In timpul sesiunii de 12 zile a Adunarii Nationale, in care partidul a ales 12 posturi de conducere cheie, seful Partidului Comunist din Hanoi, Vuong Dinh Hue, a fost ales la 31 martie drept noul lider al parlamentului, principalul organism legislativ.

In pofida modificarilor aduse celor trei pozitii cheie de conducere ale Vietnamului, se asteapta ca Partidul Comunist sa isi mentina traiectoria de deschidere in continuare catre comertul exterior si echilibrarea relatiilor cu China si SUA, scrie DPA.

Mai mult despre:

Comentarii: