Noul premier britanic anunta cand va declansa efectiv procedura de IESIRE din UE

externe

Noul premier britanic, Theresa May, a declarat miercuri seara ca Marea Britanie va trece prin ‘schimbari profunde’ in urma referendumului la care s-a decis iesirea din Uniunea Europeana (Brexitul), dar ea a promis ca va mentine unitatea tarii si se va preocupa in mod special de combaterea inegalitatilor sociale, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Odata ce parasim Uniunea Europeana, ne vom construi un nou rol pozitiv in lume si vom face din Marea Britanie o tara ce are grija nu doar de cei privilegiati, ci de fiecare dintre noi’, a spus Theresa May la sosirea la resedinta din Downing Street 10.

Ea a sustinut ca Marea Britanie este pregatita pentru provocarile generate de procesul separarii de blocul comunitar si s-a declarat increzatoare ca in final rezultatul acestui proces va fi ‘pozitiv’.

Cat despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanseaza formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat ca nu intentioneaza sa intreprinda acest demers inainte de sfarsitul anului, in pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra sa faca acest lucru cat mai repede.

Insotita la sosirea la Downing Street 10 de sotul ei, Philip May, noua sefa a executivului conservator britanic si-a manifestat aprecierea fata pe predecesorul ei, David Cameron, mai ales pentru rezultatele sale economice si justitia sociala promovata de acesta.

Ea a insistat ca este o ‘unionista’, subliniind cat de important va fi ca natiunile ce alcatuiesc Regatul Unit (Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord) sa ramana impreuna.

Premierul scotian, Nicola Sturgeon, si-a declarat de mai multe ori intentia organizarii unui nou referendum pentru separarea de Regatul Unit, intrucat in Scotia votul de la referendumul din 23 iunie a fost majoritar pentru ramanerea in Uniunea Europeana.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: