Noul sef al DNA prezinta efectele grave ale linsajelor practicate de Antena 3 si celelalte trusturi media ale penalilor: „Atacuri personale asupra procurorilor si a familiilor acestora”

news

Sesizarile de la cetateni si de la institutii ale statului catre DNA au scazut cu 60% ca urmare a scaderii increderii in activitatea procurorilor, dupa scandalurile in care a fost implicata Directia in ultii ani, a declarat marti, la audierile de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Crin Bologa, propus pentru sefia Directiei Nationale Anticoruptie.

Bologa a spus in fata Sectiei pentru procurori din CSM ca in 2015, de exemplu, cu fost 3.300 de sesizari la DNA din partea cetatenilor si din partea celorlalte institutii ale statului, iar in anul 2018 au fost 1.515 sesizari.

„S-a redus cu peste 60% numarul de sesizari, atat de la cetateni, cat si de la alte institutii ale statului. Ca si cauze, am constatat scaderea increderii cetatenilor in activitatea DNA ca urmare a scandalurilor in care a fost implicata in ultima perioada, cu expunere masiva in mass-media si nu intotdeauna cu respectarea adevarului. De asemenea, o alta cauza este nerespectarea legii de catre institutii ale statului cu atributii de control, care au constatat fapte de competenta DNA, dar nu au facut sesizari catre DNA. A scazut masiv si numarul sesizarilor de la serviciile cu atributii in culegere de informatii, dupa decizia Curtii Constitutionale”, a sustinut Bologa, potrivit Agerpres.

In opinia sa, DNA nu mai este o institutie „atragatoare” pentru procurori, avand in vedere atacurile „denigratoare” la adresa acestora aparute in spatiul public.

„O disfunctionalitate pe care am constatat-o se refera la neocuparea unor posturi de executie in DNA. De ce nu mai este atractiva Directia Nationala Anticoruptie? Atacurile personale asupra procurorilor si a familiilor acestora si expunerea publica cu multe informatii denigratoare, unele neadevarate, inceperea unor actiuni disciplinare ca urmare a unor plangeri ale persoanelor cercetate, dar si atacurile asupra institutiei au facut ca multi procurori sa nu isi mai doreasca sa aplice pentru a ajunge la DNA”, a afirmat Crin Nicu Bologa.

Intrebat cum considera vechimea de 10 ani pentru a putea ocupa o functie in DNA, el a raspuns: „In acest moment in care 25% din functii sunt neocupate (…), in care inca mai sunt dosare foarte vechi in lucru, mi se pare prea mare. Sigur ca un procuror tanar poate fi un bun profesionist, poate fi impins de la spate de mai mare avant, de mai mare energie in instrumentarea cauzelor si atunci depinde de cei care fac selectia de personal. Eu cred ca este prea mare cea de 10 ani, cred ca ar fi in regula o vechime mai mica, dar fara a se tine cont de perioada de la Institutul National al Magistraturii. Nu poti tine cont de perioada in care ai facut scoala ca sa lucrezi in DNA. Atunci vor trebui sa fie sase sau opt ani, dar fara vechimea de acolo. Eu m-as orienta cel putin cu grad de Tribunal. Coruptia este combatuta in Romania la nivel de parchete de pe langa tribunale si la Directia Nationala Anticoruptie. Or, daca ai putut face un dosar cu mita de 9.000 de euro sau cu prejudicii de 190.000 de euro, poti sa faci si peste 200.000 si atunci este foarte importanta selectia si nu atat vechimea, dar acum este o piedica pentru ocuparea locurilor si cred ca s-a exagerat tocmai pentru ca s-a dorit ca aceasta institutie sa nu mai faca performanta”.

Crin Nicu Bologa, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a sustinut, marti, interviul la CSM. Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa emita un aviz consultativ.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: