”Nu am ce sa-mi reprosez”. Reactia lui Basescu dupa ce judecatorii au decis ca a colaborat cu Securitatea

politica

Curtea de Apel Bucuresti a admis vineri actiunea CNSAS si a decis ca fostul presedinte Traian Basescu a colaborat cu Securitatea comunista. Decizia nu e definitiva.

”La 21 de ani, habar nu aveam ca sunt un departament al Securitatii Contrainformatiile militare. Pana la Revolutie nu prea a stiut nimeni”, a declarat Traian Basescu la Realitatea Tv.

Intrebat daca are sa-si reproseze ceva pentru ca a dat note informative despre colegii de la Institutul de Marina, fostul presedinte a spus ca nu.

”Nu am ce sa-mi reprosez. Astea au fost vremurile in care eu am trait. Nu am ce sa comentez. E usor sa dai ceasul inapoi cu 45 de a ani. Viata merge inainte. Nu am a comenta. Poate va trebui sa fiu mai clar in declaratiile de la Inalte Curte. Imi pare rau ca au aparut acum, dupa ce am condamnat comunismul, dupa ce am deschis arhivele Securitati, dupa ce am deschis arhivele Comitetului Central. Asta e, bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi”, a spus Basescu.

El a anuntat ca va contesta sentinta Curtii de Apel Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea de Apel Bucuresti a confirmat ca Basescu a colaborat cu Securitatea.

„Admite actiunea. Constata calitatea de colaborator al Securitatii in privinta paratului Basescu Traian. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la CAB-S a-VIII-a CAF. Pronuntarea se face prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, azi, 20.09.2019, conform art. 396 alin. 2 din Codul de procedura civila”, se arata in decizia instantei.

La ultimul termen al procesului din 5 septembrie, Traian Basescu a declarat ca nu a fost colaborator al fostei Securitati.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu si CNSAS. Ne va impaca un al treilea, judecatorul”, a spus atunci Basescu.

Traian Basescu a precizat in sala de judecata ca nu a stiut ca i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind ca rapoartele sale sunt semnate „capitan Traian Basescu”.

„Nu am stiut ca mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament in care sa-mi fie introdus si un nume conspirativ. (…) Nu am stiut ca Contrainformatiile Militare sunt Securitatea. Am crezut ca e un serviciu al Ministerului Apararii Nationale”, s-a aparat el.

El a precizat ca studentii de la Sectia civila a Institutului de Marina nu aveau interdictia de a lua legatura cu cetateni straini, de a avea relatii cu acestia in afara cadrului profesional. Acesta a amintit ca vara, ca studenti, mergeau la Mamaia, unde se intalneau cu tineri din Cehoslovacia. „Navele romanesti operau in toate porturile lumii si la Sectia comerciala studentii erau familiarizati si pregatiti pentru contacte cu straini. (…) Niciodata nu am considerat ca acele relatii ale noastre cu studentii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru ca nimeni nu ne interzicea”, a mentionat Basescu.

„Ma obliga legea sa-i raspund. (…) In ceea ce priveste sanctiunile, cand esti elev militar poti fi exmatriculat”, a spus Basescu, mentionand ca a dat doua note colonelului de contrainformatii Tudor.

Potrivit CNSAS, fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina.

Din documentele depuse in instanta de CNSAS rezulta ca Basescu ar fi avut un ofiter de legatura desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, si ca ar fi dat doua note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Traian Basescu a furnizat informatii prin care se denuntau activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 05.05.1975.

„Analizand informatiile furnizate de parat, apreciem ca acestea vizeaza ingradirea dreptului la viata privata (art. 17 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice) si dreptul la libera circulatie (art. 12 din Pactul International privind Drepturile Civile si Politice”, sustinea CNSAS.

Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Basescu fata de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave romanesti care plecau in afara granitelor tarii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: