„Nu am mai vazut niciodata asa ceva”. Video cu una dintre cele mai puternice eruptii vulcanice de pe planeta

life

Una dintre cele mai puternice eruptii vulcanice de pe planeta a aruncat in atmosfera o cantitate atat de mare de vapori de apa incat este posibil sa incalzeasca temporar suprafata Pamantului, a anuntat NASA, citata de CNN.

Cand vulcanul submarin Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a erupt pe 15 ianuarie, la 65 de kilometri la nord de capitala Tonga, a creat un tsunami, precum si un boom sonic care a facut inconjurul lumii – de doua ori.

Eruptia a trimis o coloana inalta de vapori de apa in stratosfera, care se afla intre 12 si 53 de kilometri deasupra suprafetei Pamantului. A fost suficienta apa pentru a umple 58.000 de piscine olimpice, potrivit monitorizarilor efectuate de un satelit NASA.

Masuratoarea a fost facuta de Microwave Limb Sounder de pe satelitul Aura al NASA. Satelitul masoara vaporii de apa, ozonul si alte gaze atmosferice. Dupa ce a avut loc eruptia, oamenii de stiinta au fost surprinsi de cantitatea vaporilor de apa.

Acestia estimeaza ca eruptia a livrat 146 de teragrame de apa in stratosfera. Un teragram este echivalentul a un trilion de grame, iar in acest caz, a fost egal cu 10% din apa deja prezenta in stratosfera.

Aceasta este de aproape patru ori mai mare decat cantitatea de vapori de apa care a ajuns in stratosfera dupa eruptia din 1991 a Muntelui Pinatubo din Filipine.

Un nou studiu despre cantitatea vaporilor de apa a fost publicat in iulie in Geophysical Research Letters.

„Nu am mai vazut niciodata asa ceva”, a declarat intr-un comunicat Luis Millan, autorul studiului, cercetator in domeniul atmosferei la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei.

Satelitul Aura a fost lansat in 2004 si de atunci a masurat doar doua eruptii vulcanice care au ridicat vapori de apa substantiale atat de sus in atmosfera. Dar vaporii de apa de la evenimentul Kasatochi din 2008 din Alaska si de la eruptia Calbuco din 2015 din Chile s-au disipat destul de repede.

In mod obisnuit, eruptiile vulcanice puternice, cum ar fi cele de la Muntele Pinatubo sau de la evenimentul Krakatoa din 1883 din Indonezia, racesc temperatura la suprafata Pamantului, deoarece gazele, praful si cenusa pe care le scuipa reflecta lumina solara in spatiu. Aceasta „iarna vulcanica” a avut loc dupa eruptia muntelui Tambora din 1815, declansand „anul fara vara” din 1816.

Eruptia de la Tonga a fost diferita deoarece vaporii de apa pe care i-a trimis in atmosfera pot retine caldura, ceea ce ar putea cauza temperaturi mai ridicate la suprafata. Potrivit cercetatorilor, excesul de vapori de apa ar putea ramane in stratosfera timp de mai multi ani.

Vaporii de apa suplimentari din stratosfera ar putea duce, de asemenea, la reactii chimice care ar putea contribui temporar la epuizarea stratului de ozon protector al Pamantului.

Din fericire, se preconizeaza ca efectul de incalzire al vaporilor de apa va fi mic si temporar si se va disipa pe masura ce vaporii suplimentari se vor diminua. Cercetatorii nu cred ca va fi suficient pentru a agrava conditiile existente din cauza crizei climatice.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: