Categories: news

„Nu am simtit atata ura din partea politiei si a jandarmeriei ca aseara”. Video, actiuni tot mai brutale impotriva protestatarilor antiguvernamentali

Politia si jandarmeria au recurs la violenta in timpul unui protest la Cluj legat de intentia Guvernului Tudose de a relua exploatarea aurului de la Rosia Montana.

Jandarmii i-au bruscat pe mai multi participanti la protest, desi acestia scandau „Fara violenta!”.

„Nu am simtit atata ura din partea politiei si a jandarmeriei ca aseara la Cluj in toti astia 20 de ani de proteste. Erau iritati. Uitati-va ce poate sa faca un politist cu un om aflat la protest. Un om pasnic langa o bicicleta. Ce tensiuni. Mi-e greata”, a relatat un protestatatr, Adrian Voichitescu Andrei, pe Facebook. Vezi video de la minutul 2.00.

Peste 200 de persoane au cerut, vineri seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, demisia premierului Mihai Tudose, dupa anuntul acestuia referitor la Rosia Montana. Protestatarii scandeaza ”Rosia Montana in UNESCO” si ”Demisia, demisia”.

Protestatarii s-au adunat, vineri seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand asupra lor bannere cu mesajul ”Nu cedam Rosia Montana!”, ”Rosia Montana in UNESCO”, precum si steaguri pe care scrie ”Salvati Rosia Montana” si steaguri tricolor pe care este scris ”Romania”.

Oamenii au scandat ”Demisia, demisia”, ”Vrem cultura, nu cianura”, ”Uniti, salvam Rosia Montana”, ”Jos Guvernul” si ”Uniti, salvam toata Romania”.

”Ne scoate in strada anuntul premierului Mihai Tudose de la sfarsitul lunii august potrivit caruia Guvernul pe care il conduce intentioneaza sa retraga candidatura Rosiei Montane la statutul de sit protejat UNESCO, afirmand ca demersul de inscriere in patrimoniul mondial a fost opera unor <baieti destepti>. Nu mai avem incredere in politicieni, am sperat ca problema Rosiei Montane s-a incheiat, dar se pare ca lucrurile se intorc pe dos. Apartenenta sitului la UNESCO este un deziderat de o importanta extraordinara, iar premierul vrea sa faca ceva ce nu s-a mai facut niciodata, si anume retragerea candidaturii dupa ce aceasta s-a depus cu mari eforturi. Premierul trebuie sa plece, ii cerem demisia si lui si Guvernului ”, a spus Cornel Valcu, unul dintre participantii la manifestare.

Cei prezenti in Piata Unirii au plecat apoi intr-un mars pe strazile centrale ale municipiului Cluj-Napoca pana la Prefectura Cluj.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marti seara, la Romania TV, ca exista posibilitatea ca Romania sa nu mai poata exploata resursele minerale din zona Rosia Montana, in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie naturala protejata, procedura initiata de catre guvernul Ciolos. Mihai Tudose a spus ca declararea de catre UNESCO a zonei Rosia Montana ca arie protejata ar putea bloca eventuala exploatare a resurselor. ”Poate il intrebati si pe dl Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata. De ce a facut-o, nu stiu”, a spus Tudose.

Potrivit premierului, anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre guvernul Ciolos este dificila. ”E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi”, a explicat Tudose.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

12 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

11 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

11 ore ago